Categories
Shendet

Ekspertet: Tregoni kujdes ne konsumimin e paracetomolit, cfare i ndodh trupit kur e teproni

Doza e zakonshme e paracetamolit është një ose dy tableta 500 miligramëshe në të njëjtën kohë.

Shumica e njerëzve mund të marrin paracetamol në mënyrë të sigurt, përfshirë gratë shtatzëna dhe ato që ushqejnë me gji. Ekspertët e shëndetit e kanë ditur për dekada se paracetamoli në sasi të mëdha, megjithatë, është toksik për mëlçinë.

Cilat janë shenjat paralajmëruese që mëlçia juaj mund të preket nga konsumi i tepërt i paracetamolit?

Studimet kanë treguar se në mjedise të caktuara paracetamoli mund të dëmtojë mëlçinë duke dëmtuar lidhjet strukturore vitale midis qelizave ngjitur në organ.

Ndërsa dëmtimi akut i mëlçisë mund të ndodhë edhe kur përdoret në ose nën dozën maksimale të rekomanduar ditore prej katër mijë miligram, toksiciteti i paracetamolit është shpesh rezultat i gëlltitjes së paracetamolit mbi këtë dozë maksimale.

Një mbidozë e disa paracetamolit dihet se shkatërron gjysmën e qelizave të mëlçisë së një personi në më pak se një javë. Në një studim të botuar në Oxford Academic, u hetua toksiciteti i paracetamolit në lidhje me dështimin e mëlçisë. Studimi vuri në dukje:

“Pranimet në spital për shkak të helmimit janë rritur në mënyrë të qëndrueshme nga vitet 1950. Në Oksford, përqindja e mbidozave me paracetamol u rrit nga 14.3 për qind në 1976 në 42 për qind në 1990, dhe në 1993, 47.8 për qind e të gjitha mbidozave përfshinin ilaçe që përmbajnë paracetamol”.

Dr Leonard Nelson, nga Universiteti i Edinburgut, tha: “Paracetamoli është ilaçi i preferuar i dhimbjeve në botë. Është i lirë dhe konsiderohet i sigurt dhe efektiv në doza terapeutike. Sidoqoftë, dëmtimi i mëlçisë i shkaktuar nga ilaçet mbetet një problem i rëndësishëm klinik dhe një sfidë për zhvillimin e barnave më të sigurta”.

Eksperimentet treguan në mjedise të caktuara se ilaçi mund të dëmtojë mëlçinë duke dëmtuar lidhjet strukturore vitale midis qelizave ngjitur në organ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *