Categories
Aktualiet

Keto jane 7 perfitimet qe nuk i keni ditur per fasulet: Nga sot e tutje do t’ju bejne ti gatuani me shpesh

Fasulet janë të pasura me lëndë ushqyese, që janë thelbësore për shëndetin tonë, gjë që shpjegon pse ato janë një ushqim kryesor në shumë kuzhina kudo në botë. Fasulet mund të ofrojnë nivele të konsiderueshme të fibrave dietike, folateve, fosforit, bakrit, proteinave, hekurit, magnezit, kaliumit dhe vitaminës B1.

Një filxhan i vetëm përfaqëson të paktën 20% të kërkesës suaj ditore për këto lëndë ushqyese; për disa nga këto minerale thelbësore dhe vitamina, ato japin më shumë se 40% të sugjerimit ditor.

Gama e ndryshme e ushqyesve çon natyrshëm në një listë mbresëlënëse të efekteve shëndetësore që kanë fasulet.

Përfitimet më të dukshme shëndetësore përfshijnë aftësinë e tyre për të detoksifikuar trupin, për të përmirësuar tretjen, uljen e presionit të gja kut uljen e niveleve të kolesterolit, rritjen e masës muskulore, menaxhimin dhe uljen e rrez ikut të diabetit, stimulimin e imunitetit, përmirësimin e shikimit etj.

MENAXHOJNË NIVELIN E SHEQERIT NË GJ AK

Niveli i lartë i fibrave dietike që gjenden te fasulet është i shkëlqyeshëm për njerëzit që kërkojnë të menaxhojnë diabetin, ose të ulin rrez ikun e shfaqjes së kësaj sëm undjeje. Ushqimet me fibra të lartë mund të rregullojnë sasinë e sheqerit në gj ak dhe insulinës në trup, duke ndihmuar në stabilizimin e niveleve të energjisë.

ULIN NIVELIN E KOLESTEROLIT

Një përfitim tjetër i madh i fibrave dietike është aftësia për të ulur nivelin e kolesterolit LDL dhe për të zvogëluar rrez ikun e sëm undjeve koronare të zemrës. Duke siguruar një ekuilibër të shëndetshëm të kolesterolit.

MË SHUMË ENERGJI

Fasulet janë një nga burimet më të mira të proteinave bimore që mund të shtoni në dietën tuaj, pasi një filxhan i vetëm ofron gati 15 gramë proteina.

Proteina zbërthehet në aminoacide të rëndësishme që përdoren për prodhimin e energjisë dhe rritjen e indeve të muskujve.

FORCOJNË SISTEMIN IMUNITAR

Edhe pse sasia e vitaminës C nuk është aq e lartë sa në perimet ose frutat e tjera, ajo përmban më shumë se 10% të rekomandimit tuaj ditor në çdo filxhan fasule. Kjo mund të stimulojë sistemin imunitar dhe të promovojë prodhimin e qelizave të bardha të gja kut, të cilat janë linja e parë e mbrojtjes së trupit kundër patogjenëve të huaj.

PËRMIRËSOJNË SHIKIMIN

Fasulet janë të njohura për ndikimin në përmirësimin e shikimit. Vitamina A në mënyrë specifike ul stresin oksidativ në retinë, duke ndihmuar në parandalimin e shfaqjes së degjene rimit makular dhe zhvillimin e katarakteve.

PARANDALOJNË OSTEOPOROZËN

Lista e mineraleve që gjenden te fasulja përfshin fosfor, magnez, bakër dhe mangan; të gjitha këto luajnë një rol në densitetin e mineraleve të eshtrave. Rritja e marrjes tuaj minerale do të zvogëlojë rrez ikun e zhvillimit të osteoporozës, duke ju mbajtur të fortë dhe aktivë, pavarësisht viteve.

PËRMIRËSOJNË TRETJEN

Përfitimi shëndetësor më i njohur i fasuleve është ndikimi që mund të kenë në tretje. Fibra dietike është në gjendje të stimulojë prodhimin e lëngjeve të stomakut dhe të promovojë lëvizje peristaltike, e cila i mban zorrët të lëvizin normalisht.

Konsumimi i rregullt i fasuleve të pasura me fibra mund të ndihmojnë në parandalimin e shenjave të kapsllëkut, duke ulur gjithashtu rrez ikun tuaj nga hemorroide dhe ulcera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *