Categories
Aktualiet

Profesoresha e njohur e dermatologjise tregon se cilat jane 3 pjeset e trupit qe duhen lare çdo dite

Në fakt, dushi ose larja e tepërt mund të bëjnë më shumë dëm sesa dobi.

Sipas një mjeku, ju duhet të lani me sapun vetëm tri pjesë të trupit: sqetullat, ijët dhe këmbët.

Të tjerat? Një shpëlarje e thjeshtë me ujë është gjithçka që ju nevojitet.

Sandy Skotnicki, asistente profesoresh e dermatologjisë në Universitetin e Torontos, tha së fundmi për The Atlantic se pastrimi i trupit tuaj nga koka te këmbët me sapun dhe ujë mund të çojë në probleme si ekzema dhe sëm undje të tjera të lëkurës.

Në vend të kësaj, ajo thotë që thjesht të përqendroheni në disa “pjesë”, të cilat “do të ishin sqetullat, ijët dhe këmbët tuaja”.

Nëse pastroni të gjithë trupin tuaj me sapun, rrezikoni të shkatërroni bakteret e dobishme që ndihmojnë mikrobiomën tuaj të dallojë mikrobet e mira nga ato të këqija, tha Robynne Chutkan, themeluese e Qendrës Digjestive për Gratë në Chevy Chase.

Trupi juaj ka nevojë për bak tere të caktuara, thotë ajo, dhe kur i hiqni ato nga lëkura duke u larë me sapun, ajo ul imunitetin tuaj ndaj disa vi ruseve, duke rritur rrez ikun për t’u sëmurë.

“Nëse nuk keni përfunduar një vrapim me baltë, të vetmet vende që kanë nevojë për sapun të përditshëm janë sqetullat dhe ijët tuaja,” shton Chutkan. “Pjesa tjetër e trupit tuaj shkon mirë me një shpëlarje, edhe pas një stërvitje të djersitur.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *