Dìsa nga shenjat qe problemì me ì perhapur ì moshes 50 vjecare ì shfaq tek thonjte, mesojenì

Dihet se simptomat e kolesterolit të lartë nuk janë të dukshme, prandaj gjendja mund të jetë kaq e rrezikshme.

Kur depozitat yndyrore fillojnë të bllokojnë arteriet, thonjtë tuaj të këmbëve mund të pësojnë disa ndryshime që tregojnë rrezikun tuaj të mundshëm.

Dr Sami Firoozi, një kardiolog konsulent në Harley Street Clinic, ka thënë se ekzistojnë dy shenja paralajmëruese kryesore që lidhen me kolesterolin e lartë që mund të gjenden kur shikoni thonjtë tuaj.

Një nga shenjat kryesore janë thonjtë e brishtë të këmbëve, e dyta janë thonjtë me rritje të ngadaltë.

Këto dy shenja shkaktohen nga nivelet e larta të kolesterolit në gjak i cili mund të shkaktojë sëmundjen e ajrit periferik (PAD).

PAD mund të shkaktojë që depozitat yndyrore të bllokojnë arteriet. Gjithashtu ndalon furnizimin me gjak në muskujt e këmbëve. Dr Firoozi tha: “Edhe pse PAD nuk është menjëherë kërcënuese për jetën, procesi i aterosklerozës që e shkakton ndonjëherë mund të çojë në probleme serioze dhe fatale.

Këto përfshijnë isheminë kritike të gjymtyrëve, e cila ndodh nëse rrjedhja e gjakut në këmbë kufizohet rëndë”.Si një udhëzues i përgjithshëm, NHS rekomandon ruajtjen e niveleve totale të kolesterolit në 5 mmol/L ose më pak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *