Sìpas specìalìstìt te njohur kjo metode do te largoj ìnfeksìonìn e bajameve tek te gjìtha moshat

Pothuajse të gjithë njerëzit kanë kaluar sëm undjen e infek sioneve në bajame një herë në jetë. Është një sëmundje që kap lehtësisht shumë njerëz për shkak se është lehtësisht e përhapur nëse ndani ambiente të përbashkëta me personat e prekur.

Sigurisht që më shpejt ndikohen fëmijët e vegjël deri në moshën 13-15 vjeç, kur kjo sëm. undje fillon të kalojë pasi trupi fiton imunitet. Mund t’i përsëritet ndonjëherë pas kësaj gjatë jetës, por nuk kalon në kro. nike. Është një sëmundje e trashëguar, nëse njëri nga prindërit e ka kaluar i kalon edhe fëmijëve.

Shenjat e para

Infeksionet e bajameve shkaktojnë temperaturë dhe gjendje lodhjeje e këputje, vështirësi në frymëmarrje dhe në kalimin e ushqimit. Infeksioni mund të kalojë deri në kocka dhe të krijojë shumë më shumë probleme në moshë të rritur pasi mund të shkaktojë artrit, dhe dhi mbje të forta të ko ckave, ndjeshmëri të madhe ndaj të ftohtit në dimër etj.

Por nëse merren hapat e duhura për t’i ndaluar këto pasoja atëherë ato kalojnë pa probleme shqetësuese, dhe këtu nuk përfshihet heqja e bajameve.

Shkaktarët

Shkaku i parë është trashëgimia, kjo lloj sëm. undjeje kalohet nga brezi në brez, dhe I bën individët që e kanë në gjenet e tyre këtë ‘dobësi’ ndaj kësaj sëmundjeje, më të dobët ndaj agjentëve të mjediseve rrethues dhe ndaj ndryshimit të temperaturave sidomos në moshë të re. Gjithashtu, infeksionet e bajameve shkaktohen edhe nga viruset e bakteret e ndryshme që qarkullojnë në ajër, apo që merren me anë të ushqimeve e mjedisit rrethues.

Fëmija mund ta marrë infek sionin në kopsht, shkollë apo mjedise publike dhe kështu mund të shkojë në shtëpi, nëse do të përdorë të njëjtat gota, apo lugë me pjesëtarët e tjerë; ka shumë mundësi që ata që e kanë imunitetin më të dobësuar të preken nga infe ksioni.

Diagn ostikimi

Për të dalluar nëse fëmija juaj ka infe ksion në bajame vërehet ngjyra e fytit, nëse është e kuqe zona e bajameve atëherë sapo ka filluar inflamacioni. Nëse dallohen zona të bardha rrethore, ato janë vatra infe ksioni dhe tregojnë se inf eksioni është më i avancuar dhe është më i vështirë për tu trajtuar.

Në këto raste shoqërohet me temperaturë të lartë. Infe. ksionet në bajame shkaktojnë si fillim dje. gie të fytit, ethe, e më tej humbje oreksi, dhi mbje koke dhe fryrje të gjëndrave limfatike në qafë dhe pro. bleme me kapërcimin e ushqimit.

Bak. teret si Stafilokoku ose Streptokoku janë shumë të rrez. ikshme pasi këto të dyja mund të kalojnë edhe në ko cka, apo të shkaktojnë infe ksion në veshka. Prandaj nëse e keni bërë mbjelljen edhe e keni konstatuar që keni Stafilokok apo Streptokok, sidomos tek fëmijët duhen marrë masa ur. gjente për kurimin e së. mundjes.

Nëse kalon shumë kohë që fëmija është me temperaturë, infe ksioni mund të kalojë në ko cka. Infe ksioni në bajame mund të shkaktohet edhe nga vir use si influenca, e stimulohet nga myku në gojë apo në zorrë, pasi e bën mjedisin më të lehtë për t’u zhvilluar sëm undje të ndryshme.

Parandalimi

Për t’i parandaluar infe ksionet e bajameve duhet të keni kujdes me higjienën e përgjithshme. Lani duart, fytyrën shpesh para ngrënies, pas teshtitjes ose kollitjes.

Fëmijët duhet të lajnë duart sapo vijnë nga kopshti, shkolla, dhe rrobat që përdoren në ambiente publike duhen lënë në një mjedis larg me dhomën e gjumit. Kështu asnjë lloj mikr. obi apo bak. teri nuk do I kalojë fëmijës apo familjarëve.

Përdorni dezinf. ektues alk. olik në ambiente publike si dhe konsumoni ushqime që përmbajnë vitaminë C të cilat rritin imunitetin, si portokalli, kivi etj. Gjithashtu konsumoni ushqime me antioksidantë si shega.

Përdorimi i këtyre mënyrave alternative është njësoj si të bëni një ope. racion të bajameve, por pa i hequr ato! Më poshtë përshkruhen disa hapa, ju mund të zgjidhni disa prej tyre që janë më të përshtatshme për tipin e fëmijës suaj, pasi jo çdo mënyre e përshkruar mund të durohet nga çdo fëmijë. Por çdo mënyrë e përshkruar është 100% efektive në largimin e infe ksionit.

Si të veprojmë për kurimin e bajameve:

Lyejmë lehtë bajamet me sodë buke, mjaltë dhe hudhër të përziera së bashku nga brenda. Lyejmë qafën me hudhra të shtypura mirë. Kjo ndihmon në qetësimin e gjëndrave të fryra.

Pihen 3 herë në ditë filxhan kafe/çaji me përzierjen e mëposhtme duke hedhur në çdo filxhan çaji, për moshën deri në 5 vjeç, 4-5 pika propolis blete, ndërsa për më të rriturit 10 pika propolis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *