A duhet te shqetesohenì nese femìja juaj kerkon dhe pì shume uje? Kjo eshte nje shenje e cìla duhet

Diabeti tek fëmijët po bëhet gjithnjë e më i zakonshëm vitet e fundit, për shkaqe si mënyra e ushqyerjes apo stili i jetesës. Prandaj duhet të jeni gjithmonë kontrollues, veçanërisht gjatë verës, që të keni mundësinë të ndërhyni shpejt.

Diabeti tip 1: rastet e shtuara gjatë pandemisë

Kjo u konfirmua nga disa të dhëna nga një studim i kryer nga grupi i diabetit i Shoqatës Italiane të Endokrinologjisë dhe Diabetologjisë Pediatrike-SIEDP. Studimi, analizoi të dhënat klinike të fëmijëve nën 15 vjeç nga 40 qendra italiane të diabetit pediatrik në periudhën 2017-2020, për një total prej 3230 fëmijë.

Rezultatet tregojnë se rritja e diagnozës së diabetit me ketoacidozë u rrit me më shumë se 9% gjatë muajve të bllokimit dhe mbeti mbi 5% për pjesën tjetër të vitit 2020. Nga këto të dhëna shqetësuese, del se shumë fëmijë kanë marrë diagnozën e diabetit vonë dhe tregon nevojën për t’i kushtuar më shumë vëmendje parandalimit.

Simptomat që duhet të vëzhgoni tek fëmijët

Ka disa simptoma të rëndësishme dhe shenja paralajmëruese që një prind duhet t’i mbajë gjithmonë nën kontroll, veçanërisht në sezonin e verës.

Në fakt, duke bërë më shumë lëvizje, fëmijët janë më të lodhur, të etur dhe përtypen më shumë: këto, në veçanti, janë shenjat e para të dyshimta për një diagnozë të diabetit, por në të njëjtën kohë, ato gjithashtu mund të jenë efektet e nxehtësisë dhe aktivitetit fizik. Gjithashtu, nëse nuk merren menjëherë, këto simptoma mund të çojnë në ketoacidozë, e cila është një ndërlikim i diagnozës së vonuar.

Për të shmangur alarmet false, është e nevojshme të bëni menjëherë kontrollet e nevojshme nëse shfaqen simptoma të tjera.

Në verë, është normale që një fëmijë të pijë më shumë, të urinojë më shumë dhe të ndihet më i lodhur se zakonisht, por ka simptoma të tjera duke përfshirë frymën shumë të keqe, dhimbje stomaku, frymëmarrje të vështirë, humbje peshe të papritur dhe uri.

Ato nuk duhet domosdoshmërish të jenë të gjitha në të njëjtën kohë, sepse 2 ose 3 prej tyre do të jenë të mjaftueshme për të hetuar më mirë. Diagnostikimi i hershëm i diabetit tek fëmijët gjithashtu i mbron ata nga një sërë ndërlikimesh. Mjafton të thuhet se një episod i vetëm i ketoacidozës diabetike mund të shkaktojë dëmtime të përhershme, veçanërisht në sferën njohëse”.

Si të konfirmoni ose eliminoni dyshimin për diabet?

Përgjigja e parë, e menjëhershme dhe pa dhimbje, vjen nga teste të thjeshtë që gjenden në farmaci.Është edhe më e rëndësishme që prindërit të dinë se si të marrin masa të menjëhershme për të konfirmuar ose anuluar dyshimin për diabet.

Për më tepër, nxehtësia dhe dehidrimi kërkojnë ndërhyrje më të shpejtë për të rivendosur ekuilibrin hidro-elektrolit. Nëse dyshohet për diabet, përshkrimi i testeve të gjakut dhe urinës mund të vonojë diagnozën. Nëse keni dyshime, masa e parë paraprake është të shkoni në farmaci për një matje të glukozës në gjak me një test ose të bëni një test urine për të kontrolluar praninë e glukozës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *