Cajì ì kesaj bìme te njohur ul nìvelìn e kolesterolìt dhe permìrson nìvelìn e glukozes dhe ìnsulìnes

Rruga drejt jetëgjatësisë është e pasigurt, sëmundjet kronike fshihen në çdo cep. Kërcënimi më i madh janë sëmundjet e zemrës – shkaku kryesor i vdekjeve në nivel global.

Megjithatë, ju mund të ngrini një pengesë kundër sëmundjeve të zemrës duke marrë vendime të shëndetshme diete. Një rishikim i ri kërkimor i kryer nga Paneli Këshillues i Çajit (TAP) paraqet një rast të fortë për pirjen e çajit gjerman të kamomilit.

Kamomili gjerman (Matricaria recutita) është një çaj bimor popullor i bërë nga lulet e kamomilit vendas në Evropën Jugore dhe Lindore.

Rishikimi i ri i kërkimit TAP zbuloi se çaji i kamomilit gjerman krenohet me disa përfitime shëndetësore që reduktojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Rishikimi arriti në përfundimin se mund të “ulë ndjeshëm kolesterolin dhe të ndihmojë në përmirësimin e niveleve të glukozës, insulinës dhe lipideve në gjak”.

Kjo është e rëndësishme sepse nivelet e larta të kolesterolit dhe glukozës (sheqerit në gjak) janë të dyja pararendëse të sëmundjeve të zemrës.

Zbulimi doli nga një përmbledhje e cila kërkoi të vlerësonte tre çajra bimorë – kamomilin gjerman, trëndafilin dhe mente – dhe ndikimin e tyre në problemet shëndetësore me rëndësi për gratë.

Rishikimi identifikoi prova të kontrolluara të rastësishme (RCT) nga një bazë e madhe e të dhënave ndërkombëtare të punimeve kërkimore të rishikuara nga kolegët.

RCT-të caktojnë rastësisht pjesëmarrësit në një grup eksperimental ose një grup kontrolli për të testuar një ilaç specifik, trajtim ose ndërhyrje tjetër. Provat u identifikuan me përdorimin e termave specifikë të kërkimit si “çaj/infuzion kamomil”.

“Për shkak se ne donim të vlerësonim mekanizmat e veprimit (se si mund të funksionojnë çajrat – në vend të faktit se ata funksionuan – në çështje të ndryshme shëndetësore), ne identifikuam gjithashtu studime të çajrave dhe ekstrakteve të çajit të kryera në laboratorë”, shpjegoi doktor Gill Jenkins, mjek i përgjithshëm, bashkautor i studimit dhe këshilltar i ftuar në TAP.

“Studime të tilla vërtet mund të tregojnë se si çajrat dhe përbërësit e tyre mund të veprojnë në pjesë të trupit si dhe në të gjithë trupin”.

Sipas dokumentit, gjetjet e përgjithshme nga rishikimi i RCT-ve zbuluan gjithashtu se kamomili mund të trajtojë gjumin e dobët dhe ankthin, të dyja kontribuojnë në sëmundjet e zemrës dhe rënien e trurit.

“Përmirësimi i gjumit dhe ankthit mund të përmirësojë funksionin e trurit (për shkak të pushimit më të mirë) kështu që mund të thuhet se çaji i kamomilit mund të përmirësojë indirekt funksionin e trurit, megjithëse efekti i menjëhershëm i kamomilit është qetësimi pa asnjë efekt në kujtesë menjëherë”, u vu në dukje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *