Prek pothuajse nje ne 4 persona: Sìpas mjekut te njohur keto jane shenjat qe tregojne

Shumë njerëz që vuajnë nga mëlçia e dhjamosur nuk e dinë që e kanë sepse nuk përjetojnë ndonjë simptomë. Kur njerëzit përjetojnë simptoma, ata mund të kene humbje të oreksit, humbje peshe, plotësi të barkut, dhimbje barku, lodhje, konfuzion, dobësi dhe të përziera. Shenjat e mëlçisë yndyrore që mund të jenë të dukshme për të tjerët përfshijnë një zverdhje të lëkurës dhe syve (verdhëz) dhe ënjtje të këmbëve dhe barkut (edemë).

Diagnostikimi i Mëlçisë Yndyrore

Sëmundja e mëlçisë yndyrore mund të jetë e vështirë të diagnostikohet, sepse shumë njerëz nuk kanë ndonjë simptomë. Testet që mjeku mund të urdhërojë nëse dyshojnë se një pacient ka mëlçi të yndyrshme përfshijnë teste gja ku për të monitoruar për ngritjen e enzimave të mëlçisë, EKO dhe skanimin e tomografisë kompjuterike (CT). Elastografia është një test që ndihmon në vlerësimin e nivelit të dhjamit në mëlçi. Në disa raste, mjeku mund të dëshirojë të marrë një mostër të indit të mëlçisë (biopsia e mëlçisë) për të diagnos tikuar sëm undjen e mëlçisë yndyrore.

Trajtimi i mëlçisë yndyrore

Ka shumë pacientë që mund të ndikojne per mire me ndryshimet në dietë dhe mënyrën e jetesës për të trajtuar një mëlçi të yndyrshme. Humbja e peshës nëse janë mbipeshë ose obeze mund të ndihmojë mëlçinë. Humbja ne peshe edhe 2-3 kg, mund të ndihmojë. Në varësi të peshës së një pacienti, humbja e peshës prej rreth 10 përqind është e dëshirueshme.

Mjeku ose nutricionisti mund të rekomandojë dietën më të mirë të sëm undjes së mëlçisë yndyrore. Ata që janë shumë obezë mund të kenë nevojë për një ope racion për humbje peshe, i cili mund të ndihmojë gjithashtu në mëlçinë e dhjamosur.

Mjeku gjithashtu mund të përshkruajë ilaçe të caktuara për të trajtuar infl ama cionin dhe për të ndihmuar në mbajtjen nën kontroll të sheqerit në gj ak, nëse pacientët kanë nevojë për to.

Ushtrimet fizike

Pacientët mund të jenë në gjendje të trajtojnë dhe të permiresojne mëlçinë yndyrore me ndihmën e dietës dhe ndryshimeve të jetesës. Ushtrimi për të paktën 30 minuta për pesë ditë në javë mund të ndihmojë njerëzit të humbin peshë.

Edhe aktivitetet e moderuara si ecja me ritëm të shpejtë llogariten drejt këtij qëllimi. Njerëzit të cilët nuk janë ushtruar për një kohë ose që kanë filluar të ushtrohen për herë të parë duhet të konsultohen me mjekun e tyre së pari.

Shmangni alk olin

Njerëzit që vuajnë nga sëm undja e mëlçisë yndyrore nga alk oli nuk duhet të pinë alk ol. Kjo mund të thuhet më lehtë sesa të bëhet. Në vitin 2018, pothuajse 15 milion njerëz në Sh.B.A vuanin nga një çrregullim i përdorimit të alk olit. Dhe ky konsum i tepërt i alk olit mund të çojë në sëm undje të mëlçisë yndyrore.

A mund të sherohet mëlçia yndyrore? Përgjigja është po, veçanërisht nëse procesi i sëm undjes diagnostikohet herët. Shmangia e alk olit është pjesë e procesit të rimëkëmbjes. Pacientët me mëlçi yndyrore që dyshojnë se kanë një problem abuzimi me alk olin duhet të flasin me mjekët e tyre. Ka trajtime që mund të ndihmojnë.

Kontrollohuni me analiza

Mëlçia e dhjamosur mund të rrisë rrez ikun e diabetit të tipit 2. Pasja e të dy kushteve mund ta përkeqësojë mëlçinë yndyrore nëse diabeti tip 2 nuk kontrollohet mirë. Pacientët që kanë diabet tip 2 duhet të sigurohen se është i kontrolluar mirë. Njerëzit me mëlçi të yndyrshme duhet të mbajnë nën kontroll lipidet e gjakut, si trigliceridet dhe të ashtuquajturin kolesterol “të keq” LDL. Kontrolli i presionit të lartë të gja kut dhe humbja e peshës gjithashtu ndihmon në largimin e mëlçisë. Ata gjithashtu duhet të shmangin pirjen e alko lit.

Njerëzit me mëlçi të yndyrshme duhet të ndjekin kontrolle të rregullta të mjekut për të qëndruar në zoterim të shëndetit të tyre. Mjeku mund të urdhërojë një EKO për të monitoruar mëlçinë e një pacienti së bashku me teste të rregullta të gja kut për të monitoruar funksionin e mëlçisë.

Mbroni Mëlçinë

Njerëzit që vuajnë nga sëmundja e mëlçisë yndyrore mund të zhvillojnë një gjendje më serioze nëse sëmuren me hepatit A, hepatit B, pneumoni ose grip. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të merrni va ksinat kundër këtyre sëm undjeve për të ulur rrez ikun e kompl ikimeve të tjera të mundshme.

Mëlçia filtron gjithçka që hamë, pimë dhe marrim; kjo përfshin barëra, vitamina, suplemente dhe ilaçe (ilaçe pa recetë dhe me recetë). Pacientët që vuajnë nga mëlçia e dhjamosur ose gjendje tjetër që rrez ikon funksionin e mëlçisë duhet të flasin me mjekët e tyre për gjithçka që marrin. Pacientët mund të kenë nevojë të ndalojnë marrjen e substancave të caktuara ose të kalojnë në ilaçe të ndryshme që nuk dëmtojnë mëlçinë.

Parandaloni mëlçinë e dhjamosur

Parandalimi është gjeja me e mire kur bëhet fjalë për sëm undjen e mëlçisë yndyrore. Pyesni mjekun për dietat më të mira për parandalimin e sëm undjes së mëlçisë yndyrore. Mbani peshën e ulet duke ngrënë një dietë të arsyeshme dhe duke u ushtruar rregullisht, natyrisht me dijen dhe lejen e mjekut. Shmangni ose kufizoni marrjen e alk olit.

Rishikoni të gjithë mjekimet pa recetë, ilaçet me recetë, suplementet, vitaminat dhe barishtet me mjekun për tu siguruar që nuk po dëmtojnë mëlçinë. Të jetosh një mënyrë jetese të shëndetshme e mban nen kontroll peshën, presionin e gja kut, lipidet e gja kut, stresin, diabetin dhe sëm undjet e zemrës. Kjo eshtë gjithashtu e mirë për mëlçinë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *