Gabìmì qe bejne zonjat e shtepìse gjate pregatìtjes se brumìt te kekut, mos e benì me kete veprìm pasì ndìkon

Të gjithë mund ta kemi provuar, të paktën një herë në jetën tonë të provojmë të haë brumin e pabërë të kekut. Shumë njerëz e pëlqejnë atë, por a duhet vërtet ta konsumojmë brumin e kekut? Studuesit thonë jo! Konsumi i vezëve të papërpunuara, të cilat gjenden në përbërjen e brumit, mund të shkaktojë në sëm undje serioze.

Vezët mund të përmbajnë salmonelë, një bak ter që shkakton hel mim nga ushqimi. Në fakt, e verdha mund të inf ektohet me këtë bak ter përpara se të formohet guaska. E njëjta gjë vlen edhe për të bardhat e vezëve.

Mund t’i keni parë të përdoren në ëmbëlsira ose kokteje, por nëse nuk pasterizohen më parë, të bardhat e vezëve mund të kenë salmonelë, ashtu si e verdha.

Çfarë është hel mimi nga salmonela?

Zakonisht mund të jetë i lehtë, por ndonjëherë mund të zhvillohet në një sëm undje mjaft serioze. Simptomat zakonisht shfaqen nga gjashtë orë deri në gjashtë ditë pas ekspozimit ndaj bak tereve dhe përfshijnë diarre, të vjella, ethe dhe dhimbje stomaku.

Vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet fëmijëve të vegjël, të moshuarve, grave shtatzëna dhe atyre me sistem të dobët imunitar, pasi janë më të rrez ikuar.

A është e sigurt të hani brumë biskotash të papërpunuara edhe pse nuk ka vezë të papërpunuara?

Fatkeqësisht jo, sepse mund të mos përmbajë vezë të papërpunuar, por përmban miell të papërpunuar, i cili për shkak se është i pazier mund të përmbajë bak tere të rrez ikshme, si E.coli.

Mielli mund të kontaminohet me E.coli para vjeljes së grurit ose gjatë prodhimit. Bakteret mund të mbijetojnë në raftet tuaja ushqimore ose të kuzhinës. Për fat të mirë, ky bak ter shkat ërrohet gjatë pjekjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *