Studìmì ì fundìt: Lengu ì ketìj frutì kaq te njohur te ul ndjeshem nìvelìn e kolesterolìt

Studiuesit po bëjnë përparime në kërkimin e jetëgjatësisë, me shumë nga përpjekjet e tyre që bëjnë studimin e cilësive të frutave dhe perimeve. Ekzistojnë prova të shumta që mbështesin konsumin e disa frutave për jetëgjatësi, për shkak të efekteve të tyre të forta antioksiduese.

Lëngu i boronicës së kuqe ka demonstruar efekte të rëndësishme që zgjasin jetën në një varg studimesh. Pija gjithashtu mund të ulë ndjeshëm kolesterolin e lartë.

Cilësitë e bimëve i atribuohen kryesisht përmbajtjes së tyre flavonoid – një antioksidant i fortë që ul infla ma cio nin, duke shmangur kështu sëm undjet.

Boronica është një shembull i mirë i bimëve që ofrojnë efekte të forta pro jetëgjatësisë, për shkak të përqendrimit të lartë të polifenoleve dhe flavonoideve.

Sipas disa studiuesve, vetitë antioksidante të boronicës së kuqe rrisin nivelet e qelizave gama delta T, të cilat janë të përfshira në përgjigjen imune, si dhe në citokinat që lu ftojnë vi ru set.

Në një studim, të botuar në revistën “Experimental Gerontology”, studiuesit zbuluan se plotësimi i boronicës së kuqe “në mënyrë të konsiderueshme” zgjati jetëgjatësinë e mizave të frutave.

Për eksperimentin e tyre, ekipi administroi ekstraktin e boronicës së kuqe në tre faza të ndryshme të jetës së tyre.

“Suplementimi i boronicës së kuqe gjatë ndonjë prej këtyre fazave të jetës zgjati jetëgjatësinë e mbetur në krahasim me kontrollet e paplotësuara dhe të përputhshme me fazën e jetës”, vuri në dukje ekipi.

“Këto gjetje sugjerojnë se plotësimi i boronicës së kuqe është i mjaftueshëm për të promovuar jetëgjatësinë kur zbatohet gjatë çdo faze të jetës, me gjasë duke reduktuar dëmtimin oksidativ”.

Dëmtimi oksidativ është një nga shenjat dalluese të plakjes, duke kontribuar në shfaqjen e linjave dhe rrudhave të imta në lëkurë dhe në degj ene rimin e trupit. Për të përfituar të gjitha përfitimet e lëngut të boronicës së kuqe, është e rëndësishme t’i përmbaheni pijeve pa sheqer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *