A jane te shendetshme kokoshkat dhe me çfare vajì duhet te gatuhen? Kur te mesonì dìsa nga perfìtìmet e tyre

Në pyetjen se a janë kokoshkat të mira për shëndetin, mund të themi se varet nga vaji i përdorur, çdo erëz e shtuar si dhe ndoshta nga vetë kokrra e misrit. Misri (madje edhe në formën e tij të skuqur) është një drithë i plotë dhe drithërat janë një burim i rëndësishëm i vitaminave, mineraleve, fibrave dhe antioksidantëve që lu ftojnë sëm undjet kryesore.

Hulumtimet sugjerojnë se marrja e drithërave të plota lidhet me një jetë më të gjatë, më pak infla ma cion dhe një rrez ik më të ulët të sëm undjeve të zemrës, go ditjes në tru, kan ce rit, diabetit etj.

Në përdorimin e kokoshkave ka rëndësi mënyra se si ato përgaditen dhe çfarë vaji përdoret. Vajrat më të mirë janë yndyrat e pangopura anti-infla ma tore (MUFA), të shëndetshme për zemrën, veçanërisht vaji i avokados dhe vaji i ullirit ekstra i vi rgjër.

Ndërsa, vaji si ai i sojës dhe i lulediellit po ashtu i farave të pambukut priren të jenë pro-infla ma tor.

Sipas nutriconistëve edhe erëzat kanë një rol të rëndësishëm në këtë aspekt. Në kokoshkat e paketuara, erëzat mund të jenë të thjeshta si kripa e detit dhe piper i zi.

Ose përbërësit mund të përfshijnë përbërës të zakonshëm të qumështit, të tilla si gjalpë dhe djathë, ndërsa disa kokoshka janë të bëra me sheqer ose ëmbëlsues të tjerë.

Kokoshkat mund të jenë një rostiçeri e shëndetshme, por cilësia ushqyese ndryshon në mënyrë të konsiderueshme. Madhësia e servirjes së kokoshkave është zakonisht tre deri në tre gota e gjysmë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *