Studìmì ì rì tregon efektìn qe ka 1 gote qumesht ne dìte tek shendetì ì zemres

Studimi i ri hedh poshtë disa mite që ne dinim rreth konsumimit të qumështit. Një gotë qumësht çdo ditë mund të zvogëlojë ndjeshëm rrez ikun e vuajtjes nga sëm undjet e zemrës, sipas një studimi të ri global.

Një ekip studiuesish gjithashtu zbuluan se pirësit e qumështit kanë nivele më të ulëta të kolesterolit, i cili mund të bllokojë arteriet dhe të çojë në su lme në zemër ose go ditje në tru.

Ata që pinë qumësht çdo ditë ulin rrez ikun e sëm undjes koronare të zemrës me 14%, thanë autorët e studimit në një njoftim.

Duke studiuar informacionin shëndetësor të 2 milion britanikëve dhe amerikanëve, shkencëtarët zbuluan ata që konsumojnë sasi të mëdha qumështi ishin më pak të prirur ndaj sëm undjeve kardiova skulare.

Gjetja e re vjen ndërsa një provë në rritje që tregon se produktet e qumështit mund të jenë vërtet të dobishme për shëndetin tuaj. Studimet e kaluara, më parë kishin arritur në përfundimin se produktet e qumështit konsideroheshin deri diku të dë mshme për shëndetin.

Ekipi ndërkombëtar nuk ishte në gjendje të gjente një lidhje midis konsumit të rregullt të qumështit dhe niveleve të rritura të kolesterolit.

Kur bashkuan të dhënat nga studimi i Biobank në MB, studimi britanik i lindjes 1958 dhe studimi i shëndetit dhe pensionit nga SH.B.A., shkencëtarët zbuluan se ata që pinin më shumë qumësht kishin nivele më të ulëta të yndyrnave në gj ak.

Sidoqoftë, autorët zbuluan se pirësit e rregullt të qumështit zakonisht kanë një indeks më të lartë të masës trupore (BMI) në krahasim me ata që nuk pinë qumësht.

Megjithëse mbipesha, diabeti dhe gjendje të tjera që ndikojnë në metabolizëm gjithashtu kanë lidhje me mbingopjen e tepruar të produkteve të qumështit, Prof Karani tha se nuk kishte prova se marrja e qumështit më të lartë rriti shanset e diabetit.

Qumështi ka qenë prej kohësh i njohur për të ndihmuar në ndërtimin e ko ckave dhe për t’i siguruar trupit një rritje të vitaminave dhe proteinave.

Ky është një lajm shumë i mirë për konsumatorët e rregullt të qumështit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *