Eshte ne doren tuaj, por duhet ta dìnì se cìla eshte me e shendetshme buka e bardhe apo ajo e zeze

Buka është një ushqim i pashmangshëm që përdoret në të gjithë botën. Ka lloje të ndryshme buke, por më së shumti konsumohet buka e zezë dhe e bardhë. Eksperti i të ushqyerit Ruchhi Parmar foli për dallimet mes bukës së zezë dhe të bardhë.

Cili është ndryshimi i vërtetë?

Ndërsa nuk ka dallim të madh në kalori, ka një ndryshim të madh në lëndë ushqyese.

Kur bëhet fjalë për lëndët ushqyese, buka e zezë ka padyshim më shumë lëndë ushqyese se buka e bardhë.

Buka e zezë bëhet nga pjesë të kokrrave të grurit: krunde, endospe rma dhe embr ion, prandaj ka ngjyrë të errët. Buka e bardhë, nga ana tjetër, bëhet nga endospe rma e grurit, e cila i jep ngjyrën e bardhë karakteristike.

Gjithçka për bukën e zezë

Buka e zezë bëhet nga mielli i grurit, i cili nuk përpunohet për të hequr krundet dhe embr ionet.

Është më ushqyese sepse përmban më shumë fibra dhe lëndë ushqyese se buka e bardhë.

Gjithashtu, buka e zezë është më e pasur me fibra, dhe përmban më shumë vitamina B-6 dhe E, magnez, acid folik, mangan, zink dhe bakër.

Buka e zezë është sigurisht më e shëndetshme dhe më ushqyese dhe me kalori.

Vlerat ushqyese të bukës së zezë janë veçanërisht të përshtatshme për të rriturit dhe njerëzit që janë të fokusuar në humbjen e peshës.

Gjithçka për bukën e bardhë

Buka e bardhë është bërë nga mielli i rafinuar i grurit që përpunohet për të hequr krundet dhe embr ionet.

Buka e bardhë përmban miell gruri që është “zbardhur” me kimikate për ta bërë ngjyrën e bukës më të lehtë.

Gjithashtu, niseshteja e rafinuar i shtohet bukës së bardhë. Krahasuar me bukën e zezë, ajo ka më pak fibra.

Gjithmonë lexoni etiketën.

Për të përcaktuar nëse buka e zezë që po konsumoni është e shëndetshme apo jo, këshillohet që thjesht të kontrolloni përbërësit e shënuar në paketim.

Nëse thotë se ka karamel në të, do të thotë se buka është thjesht e ngjyrosur.

Nëse në përbërës është i pranishëm “kokrra e grurit”, do të thotë se ka mikrobet dhe krundet e kokrrës së grurit./abcnews.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *