Categories
Aktualiet

Studimi i fundit: Gjendet molekula e cila pretendohet se kuron semundjen e Parkinstonit

Një molekulë që shkon direkt në tru për të shuar simptomat e sëmundjes Parkinson. Kjo është ajo që studiuesit e Universitetit Shtetëror të Milanos do të zhvillojnë falë një granti të fituar si pjesë e programit të skautimit Seed4Inovation, promovuar nga Fondacioni UNIMI në bashkëpunim me Inovacioni i Menaxhimit dhe Rritja e Njohurive Universitare.

Parkinsoni është një sëmundje progresive neurodegjenerative që çon në një rënie të vazhdueshme të kontrollit motorik dhe cilësisë së jetës.

Pothuajse 10 milion njerëz vuajnë nga kjo sëmundje dhe do të ketë 40 milion në 2040 si rezultat i rritjes progresive të jetëgjatësisë, shkruan ANSA.

Deri më sot, nuk ka ilaçe me të vërtetë efektive, sepse molekulat e mundshme të dobishme nuk janë në gjendje të kapërcejnë pengesën e trurit në gjak që ndan trurin nga qarkullimi i gjakut.

Duke u nisur nga informacioni i marrë në pothuajse 50 vjet aktivitet kërkimor në fushën e sistemit nervor qendror, ekipi i Universitetit ka hartuar një molekulë, përkatësisht një oligosakarid të quajtur OligoGM1, e cila imiton disa përbërës të membranave të neuroneve. Injektuar në gjitarë, OligoGM1 u zbulua se ishte në gjendje të kapërcente barrierën e trurit në gjak.

Qëllimi i studiuesve është të kryejnë të gjithë rrugën e eksperimentimit deri në provat klinike mbi njerëzit, me shpresën se oligosakaridet mund të bëhen një ilaç i dobishëm për pacientët.

Projekti është kryer nga një ekip kërkimor i formuar nga Sandro Sonnino, Elena Chiricozzi, Laura Mauri, Maria Fazzari dhe Giulia Lunghi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *