Vìtamìna e cìla duhet marre sa me pare nese kenì dhìmbje gjoksì te herepashersheme

Vitamina B12 është një pjesë e kompleksit të vitaminës B; një grup lëndësh ushqyese që ndihmojnë trupin të kryejë një sërë veprimesh.

Vitamina B12 i nevojitet trupit për të krijuar qeliza të kuqe të gjakut, për të mbajtur sistemin nervor sa më të shëndetshëm, për të çliruar energji nga ushqimi dhe për të përdorur folatin.

Folati, ashtu si B12, përdoret nga trupi për të zhvilluar qelizat e kuqe të gjakut. Për më tepër, folati mund të ndihmojë gjithashtu në zvogëlimin e rrezikut të një individi për defekte të lindjes tek foshnjat e palindura.

Nëse një individ ka mungesë të B12, kjo mund të jetë për shkak të një sërë arsyesh. Arsyeja më e zakonshme për mungesën e B12 në MB është anemia pernicioze, një gjendje ku sistemi imunitar sulmon qelizat në stomak.

Edhe pse shkaku i anemisë së dëmshme nuk dihet ende, ajo mund të trajtohet ende me injeksione të vitaminës B.

Këto injeksione do të organizohen nga një mjek i përgjithshëm. Mungesa e vitaminës B12 mund të shkaktohet gjithashtu si rezultat i një diete të dobët, problemeve që prekin stomakun ose si rezultat i një reaksioni alergjik ndaj ilaçeve.

Për sa i përket dietës, ushqimet si mishi, bulmeti dhe peshku janë burimet më të mira. Ata që janë në një dietë vegane, sugjeron NHS, duhet të marrin suplemente B12 ose të konsumojnë ushqime të fortifikuara që përmbajnë B12.

Ashtu si mangësi të tjera si vitamina D, mungesa e vitaminës B12 ka një sërë simptomash. Këto përfshijnë simptoma që prekin gjoksin si rrahjet e zemrës.

Shenja të tjera të mungesës së B12 mund të përfshijnë lodhje, letargji, gulçim, ndjenjë të fikëti, dhimbje koke, lëkurë të zbehtë, tringëllimë në veshët, humbje oreksi dhe humbje peshe.

Rekomandohet që një individ të vizitojë një mjek të përgjithshëm nëse po përjeton ndonjë nga simptomat e mungesës së vitaminës B12.

Për më tepër, është e rëndësishme që të shihet sa më shpejt që të jetë e mundur, përndryshe mungesa e vitaminës B12 mund të shkaktojë dëme të përhershme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *