Duhet qe t’i dini : Keto jane 2 ushqimet qe bejne me agresive tumoretr

Me acidin palmitik, konsumi i vajit të palmës dhe kallamarëve, djathrave të vjetruar, mund të ketë një efekt të rëndësishëm te tumoret, duke rritur agresivitetin e tyre dhe duke favorizuar fillimin e metastazave.

Kjo u zbulua nga hulumtimi i kryer nga studiues të Institutit të Kërkimeve të Biomjekësisë në Barcelonë dhe i botuar në revistën shkencore Nature.

Ekspozimi ndaj acideve yndyrore të ndryshme

Studimi ekzaminoi tumoret dhe melanomat e zgavrës së gojës, duke vlerësuar reagimin e tyre dhe ndryshimet në zhvillim bazuar në veprimin e dozave të rëndësishme të acideve yndyrore të ndryshme, të cilat, përveç palmitit, përfshinin oleik (tipike për vajin e ullirit ekstra të virgjër) dhe linoleik (që përmbahet në fara).

Veprim afatgjatë

Rezultatet treguan se acidi palmitik ishte në gjendje të aktivizonte disa gjene, të aftë për të ndryshuar “identitetin” e tumoreve dhe për t’i bërë ato më agresive.

Në këtë mënyrë, tumori ka një aftësi më të madhe për të zhvilluar metastaza dhe për rrjedhojë, shkon duke u zgjeruar në organe të tjera, duke krijuar një mjedis të tillë që efekti acid të vazhdojë edhe kur ekspozimi është ndërprerë.

Një zbulim i rëndësishëm

Rezultatet diametralisht të kundërta për acidin oleik dhe linoleik, të cilët nuk treguan të njëjtin reagim. Përkundrazi, konsumimi i përditshëm ketyre vajrave ndihmon në mbrojtjen kundër tumoreve.

Ajo që shton studimi i ri duhet të gjendet në kuptimin e metabolizmit të tumorit dhe në vlerësimin pse i njëjti tumor mund të zhvillohet pak a shumë shpejt në pacientë të ndryshëm.

Ushqimet që përmbajnë acid palmitik nuk duhet të eliminohen nga dieta jonë, por ato me acide yndyrore “të mira” janë ende të preferuara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.