Prek 1 ne 4 persona dhe shumica nuk e dijne se vuajne nga kjo semundje: Mjeku i njohur tregon shenjat

Kur dhjami i tepërt depozitohet në mëlçi, mund të çojë në sëmundje të mëlçisë yndyrore. Kjo gjendje dëmton aftësinë e mëlçisë për të funksionuar. Kjo eshte e kthyeshme në fazat e hershme. Sidoqoftë, nëse kalon në cirrhoze te melcise , e cila është ajo qe quhet ne mjekesi “scarring”, ahere kjo nuk është e kthyeshme.

Sëmundja e mëlçisë yndyrore është shumë e zakonshme dhe prek afërsisht 1 në 4 persona. Shumë njerëz që kanë sëmundje të mëlçisë yndyrore nuk e dinë se kanë këtë gjendje. Ekzistojnë dy lloje të sëmundjes së mëlçisë yndyrore: sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike dhe sëmundjes alkoolike të mëlçisë yndyrore.

Çfarë është sëmundja e mëlçisë yndyrore?

Sëmundja e mëlçisë yndyrore është një akumulim anormal i yndyrës në mëlçi që mund të rrezikojë aftësinë e mëlçisë për të funksionuar.

Ekzistojnë dy lloje të sëmundjeve të mëlçisë yndyrore. Njëra shoqërohet me përdorimin e alkoolit (sëmundje alkoolike e mëlçisë yndyrore) dhe një tjetër nuk është (sëmundje e mëlçisë yndyrore joalkoolike). Një emër tjetër për sëmundjen e mëlçisë yndyrore alkoolike është steatohepatiti alkoolik. Grumbullimi i dhjamit të tepërt në mëlçi mund të pengojë aftësinë e mëlçisë për të filtruar toksinat. Kjo, nga ana tjetër, mund t’i bëjë njerëzit të ndjehen të sëmurë.

Sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike

Sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike (NAFLD) zakonisht nuk shkakton asnjë simptomë. Shumica e njerëzve nuk e dinë që e kanë.

Por nëse gjendja përkeqësohet, ajo dëmton mëlçinë nga inflamacioni dhe mund të çojë në cirrhoze Ky është i njohur si steatohepatiti joalkoolik (NASH). Njerëzit që vuajnë nga diabeti ose që janë mbipeshë ose të trashë kanë më shumë të ngjarë të vuajnë nga NASH.

Kush sëmuret nga NAFLD?

Disa kushte rrisin rrezikun e NAFLD. Njerëzit që janë mbipeshë kanë më shumë gjasa ta marrin atë sesa ata që janë me peshë normale.

Në një studim, 90 përqind e atyre që i nënshtrohen një operacioni bariatrik kishin NAFLD. Presioni i lartë i gjakut dhe diabeti tip 2 rrisin rrezikun e NAFLD. Edhe fëmijët mund të zhvillojnë NAFLD. Përafërsisht 10 përqind e fëmijëve në SH.B.A. e kanë këtë gjendje.

Etniciteti lidhet gjithashtu me rrezikun. NAFLD është më e zakonshme tek njerëzit që janë Hispanike dhe Kaukaziane dhe është më pak e zakonshme tek njerëzit që janë Afrikano-Amerikanë. Njerëzit që janë aziatiko-amerikanë kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë NAFLD në krahasim me ata të etnive të tjera kur janë në një peshë normale.

Sëmundja e mëlçisë yndyrore alkoolike

Sëmundja alkoolike e mëlçisë yndyrore ndodh me pije alkoolike të rënda afatgjata. Njerëzit që janë obezë, femra dhe ata që kanë mutacione të caktuara të gjeneve kanë më shumë të ngjarë te semuren gjithashtu. Sëmundja mund të jetë e heshtur dhe të mos shkaktojë ndonjë simptomë.

Të tjerët mund të përjetojnë lodhje ose jo-rehati të barkut në zonën e mëlçisë. Njerëzit të cilët kanë këtë gjendje dhe vazhdojnë të pijnë rrisin rrezikun e tyre për cirrhoze të ardhshme, hepatit alkoolik, mosfunksionim të mëlçisë dhe kancer të mëlçisë./Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.