Studìmì : Mjeku ì njohur tregon arsyet perse grate plaken me shpejt se sa burrat

Nuk është sekret që gratë jetojnë më gjatë se burrat. Ky duket si një lajm i mirë për zonjat, megjithatë ka një gjë që ata nuk e prisnin.

Rezulton se gratë plaken më shpejt se burrat. Dhe nuk është për t’u habitur, zonjat kanë shumë arsye për këtë, nga shtatzënia në menopauzë dhe këtu nuk mbaron lista.

Gratë vuajnë nga stresi më shumë se burrat.

Gratë janë më të prirura ndaj prishjeve mendore, veçanërisht nëse ato kanë të bëjnë me punën, sipas Dr. Judith Mohring.

Përveç kësaj, ndryshimi hormonal është ai që i shpjegon të gjitha. Luhatjet e hormoneve shoqërohen me depresion. Për më tepër, Çrregullimi Afektiv Sezonal prek gratë më shumë sesa burrat. Stresi i vazhdueshëm çon në mënyrë të pashmangshme në plakjen e hershme.

Një studim i kryer në Universitetin George Mason vërtetoi se shtatzënia ju bën të dukeni 11 vjet më të vjetër. Gratë që kanë lindur kanë telomere më të shkurtër se ato që nuk kanë pasur kurrë një fëmijë.

Sa më të shkurtër të jenë telomeret, aq më të vjetër duken. Përveç kësaj, stresi gjatë shtatzënisë nuk është i pazakontë, i cili gjithashtu përshpejton procesin e plakjes.

Lëkura e mashkullit është më e trashë.

Sipas dermatologëve, lëkura e mashkullit është 25% më e trashë se lëkura e femrës. Përqindja mund të ndryshojë nga personi në person, por shifra e përgjithshme mbetet e njëjtë. Sidoqoftë, edhe pse ka më pak rrudha në fytyrat mashkullore, ato janë më të thella se ato femërore.

Nivelet e testosteronit janë të ndryshme.

Estrogjeni është përgjegjës për një fytyrë rinore femërore ndërsa testosteroni është tipik tek burrat. Nivelet e larta të testosteronit ngadalësojnë plakjen.

Edhe pse estrogjeni shërben gjithashtu si një hormon anti-plakje, prodhimi i tij bie më shpejt se ai i testosteronit. Kjo është arsyeja pse gratë janë të parat që marrin rrudha.

Menopauza bën të vetën.

Humbja e hormoneve gjatë menopauzës përshpejton procesin e plakjes. Kur gratë kalojnë menopauzën, trupat e tyre pushojnë së prodhuari aq kolagjen sa më parë. Kjo shkakton humbjen e elasticitetit të lëkurës.

Leave a Reply

Your email address will not be published.