Shtrìnì krahët përpara jush me pëllëmbët e kthyera lart, testì ì cìlì do t’ìu tregoj nese jenì apo jo anemìke

Anemia paraqet mungesë të hekurit që është i rëndësishëm për zhvillimin e rruazave të kuqe të gjakut, si edhe për transmetimin e oksigjenit në organizëm

Simptomat shoqëruese kryesisht janë lodhja dhe rraskapitja, por janë të pranishme edhe shtypja e ulët e gjakut si edhe dhembja e kokës.

Nëse dyshoni se trupi juaj ka mungesë hekuri, në radhë të parë, duhet të konsultoheni me një mjek.

Megjithatë, mund të vëreni edhe mungesën e qelizave të kuqe të gjakut nëse e keni lëkurën të zbehtë.

Një mënyrë e mirë për të kontrolluar nëse ju mungon hekuri është të shtrini krahët përpara jush me pëllëmbët e kthyera lart dhe të shtrini ose përhapni gishtat.

Nëse rrudhat në pëllëmbën tuaj janë të lehta në krahasim me ngjyrën e lëkurës tuaj, kjo mund të tregojë qarkullim të dobët të shkaktuar nga nivelet e ulëta të hekurit. Këtë e tregon edhe rrënja më e bardhë e thoit dhe ngjyra e zbehtë e vijës së brendshme të qepallës së poshtme.

Mënyra më e mirë për të mposhtur aneminë është të hani sa më shumë ushqime të pasura me hekur, si shega, domatja, susami, spinaqi, panxhari, brokoli, soja, butakët, hurmat, fiqtë, verë manaferre.

Anemia mund të konfirmohet vetëm me një analizë gjaku, ndaj nëse vëreni këto simptoma, drejtohuni tek mjeku dhe bëni analizat e gjakut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *