A do te ndryshoj ora kete pranvere dhe a do te jete ky ndryshìmì ì fundìt, mesojenì

Sipas ligjit të BE-së, orët në të gjitha shtetet anëtare shkojnë një orë mbrapa të dielën e fundit të tetorit dhe shkojnë përpara të dielën e fundit të marsit. Islanda është i vetmi anëtar që nuk e ndryshon orën e saj, përkundrazi vëzhgon zonën kohore të Evropës Perëndimore gjatë gjithë vitit.

Në Amerikë (me shtetin e Arizonës) dhe Kanada, DST fillon në orën 2 të mëngjesit të së dielës së dytë të marsit dhe përfundon të dielën e parë të nëntorit, ndërsa në Australi, orët ecin përpara të dielën e parë të prillit dhe kthehen pas në të dielën e parë të tetorit. Vende të tilla si Kina, Japonia dhe India, nuk ndjekin DST.

Pse ndryshojnë?

Orët ndryshojnë në mënyrë që të shfrytëzojnë sa më mirë dritën natyrore ndërsa toka rrotullohet rreth diellit, duke ndryshuar ekspozimin e saj. Në dimër, kur është natyralisht më errësirë, koha kthehet me një orë prapa, që do të thotë një orë shtesë në shtrat. Megjithatë, gjatë verës, ne shijojmë mbrëmjet, pasi vendet ku ora shkon 60 minuta përpara kanë mbrëmje më të gjata.

Ku filloi gjithçka?

Në vitin 1895, George Hudson nga Zelanda e Re hodhi idenë për t’i dhënë atij më shumë kohë për hobi pas punës. Duke ndryshuar orën me dy orë, shkencëtari shpresonte se ai do të ishte në gjendje të kalonte më shumë kohë jashtë në mbrëmje duke kërkuar për insekte.

Më afër shtëpisë, një britanik i quajtur William Willett, i mbështetur nga Winston Churchill, sugjeroi idenë për të shfrytëzuar sa më shumë dritën natyrore. Ai donte më shumë kohë për të shijuar jashtë në mbrëmje dhe i tha qeverisë britanike se londinezët po humbnin shumë nga drita e verës duke fjetur.

Qeveria britanike nuk e dëgjoi dhe ideja e tij u refuzua.

Ideja lindi përsëri menjëherë pas vdekjes së tij, ndërsa vendet u përpoqën të reduktonin kërkesën e tyre për qymyr në Luftën e Parë Botërore duke fituar më shumë orë të ditës.

A mund të përfundojë së shpejti kjo?

Më 26 mars 2019, Parlamenti Evropian votoi në favor të heqjes së orës së diellit përgjithmonë nga viti 2021. Pjesa më e madhe e këtij vendimi u bazua në një sondazh në mbarë BE-në, ku shumica dërrmuese e të anketuarve treguan se do të preferonin të anulonin procesin .

Ky rezultat mund të jetë disi i anuar pasi 70% e të gjitha përgjigjeve erdhën nga Gjermania, e ndjekur nga Franca dhe Austria. Megjithatë, votimi dhe anketa nuk janë përfundimtare dhe do të duhej të diskutohej me shtetet anëtare të BE-së përpara se të bëhet ligj i BE-së.

Sipas projekt-direktivës, shtetet anëtare do të jenë në gjendje të zgjedhin nëse do të qëndrojnë në orën “e përhershme verore” apo “e përhershme dimërore”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *