Spìnaqì nuk duhet te konsumohet kurresesì nga personat qe vuajne nga kjo semundje

Spinaqi është plot me vlera të larta ushqyese. Ai mund të hahen i papërpunuar në sallata dhe sanduiçe ose i gatuar.

Para së gjithash, spinaqi është një burim i shkëlqyer i vitaminës A, e cila është thelbësore për shëndetin e syve dhe funksionimin e duhur të sistemit imunitar, dhe vitaminës K, e cila është e përfshirë në procesin normal të koagulimit të gjakut dhe në të njëjtën kohë ndihmon në mbrojtjen e kockave. shëndetin.

Nga ana tjetër, ai përmban sasi të larta të acidit folik, magnezit, kaliumit dhe fibrave, si dhe vitaminë E, vitaminë C, fosfor, mangan dhe zink.

Gjithashtu, përmbajtja e tij e antioksidantëve është e lartë, veçanërisht flavonoidet dhe karotenoidet, të cilat neutralizojnë radikalet e lira “të rrezikshme” dhe ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve kronike të lidhura me stresin oksidativ, si sëmundjet e zemrës dhe disa sëmundje degjenerative të nervit sistemi.

Vlen të theksohet se edhe pse spinaqi përmban sasi të konsiderueshme kalciumi dhe hekuri, biodisponibiliteti i tyre është i ulët, kështu që trupi nuk mund t’i thithë ato në masë të madhe.

Së fundi, një veçori e veçantë e kësaj perime është përmbajtja e lartë e acideve oksalike, përbërës që kontribuojnë në formimin e nefroliteve dhe kristaleve të acidit urik dhe për këtë arsye do të ishte mirë që të mos teprohej nga personat me histori të nefrolitiazës ose përdhes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.