Këto janë pesë shenjat që tregojnë se nìvelì ì kolesterolìt është ì lartë dhe duhet me patjetër tì drejtohenì mjekut

Ka shumë faktorë që përcaktojnë vlerat e kolesterolit të keq të pranishëm në gjak, i njohur si LDL.

Ndër këto, më kryesoret janë konsumimi i alkoolit, pirja e duhanit, një mënyrë jetese e ulur ose e gabuar dhe dieta që është shkaku kryesor i formimit të kolesterolit të dëmshëm.

Kolesteroli LDL

Pas moshës 25 vjeç, duhet të filloni të bëni zakon të kontrolloni vlerat e gjakut. Ky rekomandim vjen për faktin se trupi i afrohet një moshe më të predispozuar ndaj sëmundjeve të ndryshme që prekin sistemin kardiovaskular. Çekuilibër apo çrregullime të tilla mund të shkaktohen nga prania e një përqendrimi të lartë të yndyrës në gjak, përkatësisht kolesterolit.

Simptomat mund të jenë kalimtare ose të kthehen në sëmundje kronike dhe dobësuese, ndaj është mirë të zbuloni me kohë çdo çekuilibër mes LDL (kolesteroli i keq) dhe HDL (kolesteroli i mirë) për të shmangur problemet.

Për të zbuluar vlerat e yndyrës në gjak, janë të nevojshme disa teste specifike diagnostikuese, por mund të kuptojmë se kemi diçka të gabuar me disa simptoma, le të shohim se cilat janë ato.

Simptomat e kolesterolit të lartë

Një kontroll i rregullt është një zakon i mirë për të verifikuar që të gjitha vlerat janë në rregull, duke përfshirë LDL dhe HDL. Megjithatë, ka disa sinjale që trupi na jep për të kuptuar nëse është e nevojshme të bëjmë një analizë gjaku për të vlerësuar përqendrimin e yndyrave të pranishme.

Simptomat e mëposhtme janë shenjat kryesore të kolesterolit të lartë në gjak:

Vështirësi në tretje veçanërisht nëse vakti është i pasur me substanca ose ushqime yndyrore. Prania e kolesterolit të keq në gjak i vështirëson mëlçinë dhe funksionet metabolike, kështu që tretja mund të jetë e gjatë me lodhje dhe keqtrajtim.

Duart dhe këmbët e mpirë ose me ndjesi shpimi gjilpërash të shpeshta mund të shkaktohen nga një përqendrim i lartë i kolesterolit në gjak i cili ngadalëson qarkullimin. Arteriet ngushtohen dhe bllokohen, në rastin më të keq, nga yndyra e tepërt, duke inflamuar gjymtyrët dhe duke çuar në mpirje dhe dhimbje.

Shikimi mund të ndikohet nga LDL e tepërt për shkak të ngushtimit të enëve të gjakut dhe pakësimit të mikroqarkullimit që çon oksigjenin në sy.

Njollat kafe ose të verdha të lëkurës mund të jenë shenjë e niveleve të larta të kolesterolit në gjak. Këto janë shpesh të pranishme kur ndodh një grumbullim i yndyrës nënlëkurore.

Dobësi fizike dhe mendore. Ata që vuajnë nga teprica e LDL-së shpesh ndihen të lodhur edhe pa bërë përpjekje të veçanta, madje mendja ndikohet nga ngadalësimi i vigjilencës së mendimit dhe përqendrimit.

Kontaktimi me mjekun tuaj është gjithmonë zgjidhja më e mirë për të kuptuar shkaqet dhe për të vendosur një trajtim aty ku është e nevojshme./Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *