Kenì vene re qe fytyra juaj pjesen me te madhe te kohes eshte e skuqur? Keto jane 6 arsyet qe duhet tì dìnì

Skuqja është një reagim kaq i mirëfilltë dhe unik, por mund të jetë i vështirë për t’u kuptuar, kështu që janë bërë disa hulumtime për të shpjeguar këtë përgjigje fizike shumë autentike.

Çfarë ndodh me trupat tanë kur skuqemi?

Trupi i njeriut pëson një seri reagimesh, duke bërë që faqet tona të marrin një ngjyrë të kuqërremtë që ne e perceptojmë si skuqje.

Skuqja duket se është një reagim i natyrshëm ndaj diçkaje që quhet sistemi nervor simpatik, i cili është përgjegjës për disa nga përgjigjet e shpejta të pavullnetshme të trupit.

Kur ky sistem percepton disa lloje specifike të emocioneve, ai u dërgon një mesazh gjëndrave të veshkave për të lëshuar një hor mon të quajtur adrenalinë.

Kur ky hormon lirohet, rrahjet tona të zemrës fillojnë të garojnë, gjë që nga ana tjetër, bën që enët e gjakut të zgjerohen, duke rritur si nivelet e oksigjenit në gjak ashtu edhe rrjedhën e gjakut.

Studimet kanë gjetur prova se zonat më të ndjeshme ndaj skuqjes, të tilla si faqet, qafa dhe veshët, kanë një strukturë tjetër anatomike që e bën të mundur këtë reagim spontan dhe të pakontrollueshëm.

Shkaqet e mundshme të skuqjes.

Emocionet: Siklet, ndrojtje, rënie në dashuri apo edhe zemërimi mund të jenë arsyeja pse disa pjesë të fytyrës sonë bëhen të kuqe.

Temperatura: Nëse temperatura e trupit tonë rritet për shkak të nxehtësisë ose ushtrimeve fizike, ka të ngjarë të shfaqet skuqje. Në mënyrë të ngjashme, të ftohtit ekstrem mund të bëjnë që veshët, hundët dhe faqet tuaja të marrin një nuancë tjetër.

Ethet: Kur temperatura e trupit tonë rritet për shkak të çdo lloj procesi viral, është e zakonshme që sk uqja të shfaqet. Nëse kjo është arsyeja, kur ethet janë ulur, skuqja do të zhduket së bashku me pjesën tjetër të shenjave.

Ushqim ose pije: Hani diçka që është shumë pikante ose ushqime që përmbajnë disa përbërës kimikë gjithashtu mund të çojnë në sk uqje. E njëjta gjë mund të ndodhë nëse pini diçka që është shumë e nxehtë.

Komuniteti shkencor ende nuk ka gjetur një shpjegim plotësisht të saktë për qëllimin që ka në të vërtetë skuqja në jetën tonë të përditshme. Sidoqoftë, në përpjekje për të dhënë një shpjegim, shkencëtarë të ndryshëm kanë dalë me teori dhe paraqesin hipoteza të reja sipas provave që ata kanë gjetur.

Nga këto, 3 teori kanë marrë mbështetje më të madhe nga komuniteti shkencor. Këto 3 teori aktualisht janë ato më të pranuarat ose më të besueshme.

Teoria e komunikimit: Sipas këtij propozimi, skuqja ka funksionin e transmetimit të informacionit te bashkëbiseduesit tanë ose te njerëzit e tjerë përreth nesh. Kjo do të thotë, ne ofrojmë informacion pa komunikuar verbalisht. Skuqja u lejon të tjerëve të kenë ose të rifitojnë besimin e humbur tek personi që skuqet.

Vëmendje e padëshiruar shoqërore: Kjo teori pretendon se skuqja duket si një mënyrë që personi që na shikon, të kuptojë shpejt se nuk jemi të kënaqur me vëmendjen që po na japin.

Prandaj, është diçka krejtësisht e pashmangshme dhe lind në përgjigje të situatave kur jemi duke u vëzhguar, vlerësuar ose thjesht ndiejmë se ka shumë interes ose vëmendje të padëshiruar nga një person tjetër.

Ekspozimi: Në këtë rast, skuqja do të shfaqej si një përgjigje ose si pasojë e frikës se mund të zbulohej një lloj informacioni privat, si një sekret ose një gënjeshtër.

Leave a Reply

Your email address will not be published.