Duhet te shikoni nese kembet tuaja marrin keto 2 ngjyra, atehere kjo do te thote se mund te vuani nga ky problem i cili

Kolesteroli i lartë është një nga faktorët më të zakonshëm të rrezikut të sëmundjeve të zemrës, i lidhur me grumbullimin e pllakave në arterie. Kolesteroli është një substancë dylli që është e nevojshme për trupin për të krijuar qeliza të shëndetshme.

Megjithatë, kur ka një tepricë të kolesterolit ‘të keq’ ose depozitave yndyrore në enët e gjakut, ai bllokon arteriet, duke e bërë të vështirë rrjedhjen e gjakut nëpër arterie. Për më tepër, kur këto depozita çahen papritur, ato formojnë një mpiksje, e cila mund të shkaktojë një atak në zemër ose një goditje në tru.

Ndërsa kolesteroli i lartë është një sëmundje që mund të trashëgohet, shpesh është rezultat i zgjedhjeve jo të shëndetshme të jetesës, duke përfshirë dietën jo të shëndetshme, pasivitetin fizik dhe peshën e tepërt trupore. Ajo që është më e keqja është se nivelet e rritura të kolesterolit zakonisht nuk shfaqin asnjë shenjë apo simptomë.

Por ekspertët besojnë se kjo sëmundje mund të lërë disa indikacione në këmbë!

Kushtojini vëmendje këmbëve tuaja

Sipas ekspertëve, kolesteroli i lartë i padiagnostikuar dhe i patrajtuar mund të çojë në një gjendje të quajtur aterosklerozë.Ateroskleroza është grumbullimi i yndyrave, kolesterolit dhe substancave të tjera në muret e arterieve, të quajtura gjithashtu pllakëza. Këto depozita yndyrore ose pllaka mund të ngushtojnë arteriet, duke penguar ose bllokuar rrjedhjen e qetë të gjakut në pjesë të ndryshme të trupit, duke përfshirë edhe këmbët.

Pllaka gjithashtu mund të thyhet, duke shkaktuar formimin e mpiksjes së gjakut, gjë që mund të jetë e dëmshme.Kur qarkullimi i gjakut në këmbë pengohet ose bllokohet, mund të çojë në një gjendje të quajtur sëmundja e arterieve periferike (PAD).

Çfarë është sëmundja e arterieve periferike (PAD)?

Sëmundja e arterieve periferike është një gjendje e lidhur me ngushtimin e arterieve për shkak të grumbullimit të pllakave, gjë që çon në uljen e rrjedhjes së gjakut në krahë dhe këmbë.Një person që vuan nga PAD nuk merr mjaftueshëm gjak në këmbë ose në krahë (zakonisht në këmbë), duke shkaktuar dhimbje në këmbë gjatë ecjes. Kjo njihet edhe si ‘claudiction’.

Nëse nuk trajtohet në kohë, kjo mund të çojë në ishemi kritike të gjymtyrëve dhe ishemi akute të gjymtyrëve, të cilat janë një formë e avancuar e sëmundjes arteriale periferike (PAD) që ndikon në rrjedhën e gjakut në ekstremitete.

Kujdes për ngjyrën në këmbët tuaja
Meqenëse PAD ka të bëjë me rrjedhjen e reduktuar të gjakut në këmbë, mund të shkaktojë ndryshime të caktuara të ngjyrës në këmbë.Nëse nuk zbulohet ose trajtohet në kohë, këmba juaj mund të fillojë të bëhet e zbehtë ose blu. Kjo ndodh për shkak të uljes së rrjedhjes së gjakut në këmbë.

Për më tepër, mund të përjetoni një dhimbje të madhe në këmbë, veçanërisht kur jeni duke ecur. Kjo dhimbje mund të largohet me disa minuta pushim.

Sëmundja e arterieve periferike (PAD) mund të shoqërohet nga disa simptoma, duke përfshirë:

– Ftohtësi, mpirje dhe dobësi në pjesën e poshtme të këmbës ose këmbës, veçanërisht kur krahasohet me anën tjetër

– Puls i dobët

– Ngërçe të dhimbshme në njërën ose të dy muskujt e ijeve, kofshëve ose viçit pas aktiviteteve të caktuara, të tilla si ecja ose ngjitja e shkallëve

– Rritja e ngadaltë e thonjve të këmbëve

– Plagë në gishta ose këmbë që nuk shërohen

– Dhimbje gjatë përdorimit të krahëve, të tilla si dhembje dhe ngërçe kur thurni, shkruani ose bëni detyra të tjera manuale

– Disfunksioni erektil

– Rënie e flokëve ose rritje e ngadaltë e qimeve në këmbë

Bëni një test gjaku

Ndërsa PAD mund të jetë një tregues i niveleve të larta të kolesterolit në trup, ashtu si ky i fundit, ai nuk shfaq domosdoshmërisht ndonjë shenjë apo simptomë paralajmëruese. Prandaj është më mirë të bëni teste.

Ulni nivelet tuaja të kolesterolit me zgjedhjet e duhura të stilit të jetesës

Magjia për një mënyrë jetese më të shëndetshme mund të bëjë mrekulli për shëndetin tuaj të përgjithshëm.Kur bëhet fjalë për uljen e niveleve të kolesterolit, ngrënia e një diete ushqyese, të ekuilibruar mirë dhe ushtrimet e rregullta mund t’ju ndihmojnë ta arrini atë.Për më tepër, nëse tashmë jeni duke marrë ilaçe, duhet të jeni të qëndrueshëm dhe të plotë në marrjen e tyre rregullisht, siç udhëzohet nga mjeku.

Më e rëndësishmja, synoni të arrini një peshë trupore të shëndetshme, pasi obeziteti është një nga faktorët mbizotërues të rrezikut për shumë sëmundje, përfshirë sëmundjet e zemrës.

Leave a Reply

Your email address will not be published.