Si ndikon telefoni ne rrudhat e fytyres dhe çfare duhet te bejme ne menyre qe mos te na kthehet ne

Me kënaqësitë dhe fantazitë që sjellin smartphon-ët, më shumë njerëz kanë kaluar orë më të gjata duke i ngulur sytë në telefonat e tyre.

Përveçse mund të ketë një ndikim në tërheqjen e vëmendjes, koha e tepërt para ekranit mund të ketë gjithashtu një ndikim tjetër negativ.

Sipas studiuesve nga Universiteti Shtetëror i Oregonit në Shtetet e Bashkuara, rrezatimi blu që emetohet nga telefonat inteligjentë mund të rrisë shkallën me të cilën dikush plaket dhe të çojë në neurodegjenerim.

Hulumtimi mund të jetë novator në studimin e tij të ndikimit fiziologjik të telefonave inteligjentë në trupin e njeriut. Duke publikuar kërkimin e tyre në revistën Frontiers in Aging, studiuesit testuan teorinë e tyre mbi mizat e frutave; tha se mizat e frutave u ndanë në dy grupe, njëra e mbajtur në errësirë ​​të vazhdueshme dhe tjetra e ekspozuar ndaj dritës blu.

U zbulua se ata që ishin ekspozuar ndaj dritës blu kishin nivele më të ulëta të një kimikati të njohur si suksinat, duke sugjeruar se ata kishin dëmtuar prodhimin e energjisë.

Për më tepër, mizat nën dritën kaltër kishin gjithashtu nivele më të ulëta të glutamatit; ky kimikat është thelbësor për ruajtjen e komunikimit midis qelizave dhe ishte mungesa e kësaj që studiuesit thanë se tregonte neurodegjenerim.

Si rezultat i gjetjeve të tyre, shkencëtarët thanë se kjo tregon se ekspozimi i zgjatur ndaj dritës së kaltër të emetuar nga telefonat inteligjentë mund të rrisë shpejtësinë e plakjes.

Autori kryesor i studimit Dr. Jadwiga Giebultowicz tha se studimi paralajmëroi se kjo dritë blu mund të ketë një “efekt të dëmshëm në një gamë të gjerë qelizash në trupin tonë” dhe se studimi i tyre sugjeroi “se shmangia e ekspozimit të tepruar të dritës blu mund të ketë një kundër të mirë në strategjinë kundër plakjes”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.