Duhet apo jo ta nderrojme furçen e dhembeve pas 40 ditesh? Ja se çfare thote studimi

Me siguri të paktën njëherë keni dëgjuar për pllakëzat e dhëmbëve. Në fakt bëhet fjalë për një shtresë bak teresh që ngjitet në dhëmbët tuaj. Kur hani ushqim të padëshiruar, bak teret nxiten të krijojnë acid. Është ky acid që shkakton prishjen e dhëmbëve për të cilin paralajmërojnë dentistët. Megjithatë, larja e dhëmbëve ndihmon në heqjen e pllakës dhe përmirësimin e higjenës suaj or ale.

Një gjë që mund të shkaktojë krijimin e pllakës është kur furça juaj e dhëmbëve nuk ndërrohet rregullisht.

Një studim i vitit 2013 , i cili testoi efektivitetin e furçave të dhëmbëve, zbuloi se pas tre muajsh përdorimi, furçat e dhëmbëve “nuk janë në gjendje të heqin pllakën në mënyrë efektive”. Me kalimin e kohës, qimet në furçën tuaj të dhëmbëve prishen. Ata nuk mund të pastrojnë më zonat që qimet e forta mund t’i pastrojnë.

Studiuesit zbuluan se kjo prishje e qimeve ka tendencë të fillojë pas rreth 40 ditësh të përdorimit të vazhdueshëm të furçës së dhëmbëve. Kur kjo ndodh, padyshim fillon të krijohet pllaka, e cila shkakton fillimin e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve – një gjendje që lidhet gjithashtu me shfaqjen e problemeve si inf eksionet e zemrës dhe demenca.

Në studimin e rishikuar nga kolegët, botuar në Ethiopian Journal of Health Science, njerëzit që nuk i zëvendësuan furçat e dhëmbëve pas 40 ditësh kishin një rritje të konsiderueshme të pllakës.

Ndërsa njerëzit me furça të vjetra të dhëmbëve vazhduan të mos i zëvendësonin furçat e dhëmbëve, “rezultatet e tyre të pllakës” vazhduan të rriteshin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.