Rritet dhe ne vendin tone por me se shumti ne Greqi: Lulja e cila eshte teper e shtrenjte dhe ka veti

Primula Veris, një bimë aromatike e familjes Primulacea, që rritet në lartësinë 700-2.300 metra, mbi nivelin e detit. Kjo specie gjendet në mjaft prej zonave malore të Greqisë.

E quajtur “Lulja e Darvinit” apo “Primula e pranverës”, ka vlerë të madhe tregtare dhe bima e tharë shitet deri në 50.000 euro kilogrami, në tregun gjerman apo dhe vende të tjera.

Primulla officinalis është bimë mjaft e përhapur në Greqi por gjendet edhe në vendin tonë dhe është një ndër bimët më efektive në shërimin e sëm undjeve si dhimbjen e kokes, kollen, qetësim, sëm undjet bronkiale dhe kro nike etj.

Është mjaft e kërkuar në tregun evropian sepse është edhe më kualitative sipas analizave të bëra nga institutet gjermane.

Kjo bimë përmban saponie dhe esencë glykocide (primverin dhe primullaverin), prandaj ka efektet shëruese të sëm undjeve të lartpërmendura. Pjesët që përdoren për shërim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.