Nuk e dìnìt kete detaj per fìkun, mos ndryshonì mendìm pasì ta lexonì pasì ato jane

Një ditë shkova te një treg fermerësh, që shisnin shporta me fiq të freskët. Një miku im që kisha pranë më thotë: “I pëlqeja shumë fiqtë, por pasi mora vesh se, si janë bërë, nuk i ha më kurrë.” Unë u shtanga, por njëkohësisht edhe u çudita dhe e pyes: “Janë thjesht fiq, nuk kanë asgjë.”

Më vonë mësova se, vendimi i tij ishte pjesërisht i justifikuar.

Ja pra, me këtë rast, ju sjellim një zbulim të ri rreth mënyrës se, si krijohen fiqtë, që do t’ju tron ditë.

Mënyra se si krijohen fiqtë është shumë e çuditshme.

Fillimisht fiku del si një lule, por më pas edhe ai ka nevojë për një proces fekondimi të veçantë dhe bletët luajnë një rol të kryesor në këtë proces.

Bletët dihet se janë shumë pjellore. Fiku dhe bletët kanë një marrëdhënie shumë të veçantë dhe të ndërsjellët.

Mësohet se, fiqtë varen nga bletët për t’u krijuar, rritur dhe më pas konsumuar nga njerëzit. Nga ana tjetër, fiku shërben si një mi tër, në të cilën bletët riprodhohen.

Bletët femra mbledhin polenin dhe hyjnë te fiqtë meshkuj, përmes një çarjeje që kanë fiqtë.

Vrima ose çarja është aq e vogël, saqë shumë herë bletët humbasin krahët ose antenat e tyre. Pasi hyn, bleta lë farat e fekonduara brenda në fik dhe më pas largohet. Ndërkohë, për t’u krijuar fiku si frut, duhet të kalojë shumë kohë.

Ja edhe pjesa më e bukur!

Një zbulim tjetër thotë se, njerëzit nuk hanë fiq meshkuj, por femra, pasi ky proces ndodh vetëm te fiqtë femra. Nuk ka asnjë mënyrë për të kuptuar nëse brenda në fik hyjnë, bletët femra apo meshkuj. Madje ndonjëherë ndodh që vdesin brenda në fik. Mos vallë po hamë bletë të vde kura? Jo! Ndoshta, nuk e dimë.

Pasi bletët ngordhin, ato kthehen në proteina. Prandaj kur hani një fik dhe diçka e fortë, ju ngec në dhëmbët tuaj, mos u shqetësoni, janë thjeshtë fara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *