Pse burrat shtojne peshe vetem ne bark? Kjo eshte arsyeja sìpas mjekes se njohur

Pse ndodh që kur burrat shtojnë peshë ne bark? Përgjigja ka të bëjë me mënyrën se si trupi ruan yndyrën. Kur meshkujt shtojnë peshë, vendi i paracaktuar i ruajtjes është barku. Mendojeni si bagazhin e një makine, tha Dr. Zhaoping Li, drejtoreshë e Qendrës për Ushqimin Njerëzor në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles.

Ashtu si njerëzit që ngarkojnë një bagazh për një piknik në park, “ju mund t’i vendosni gjërat atje; nuk ka problem,” tha Li.

Por nëse burrat hanë shumë dhe nuk bëjnë mjaft ushtrime, atëherë ashtu si një trung i mbushur me bll okim, ajo hapësirë në bark do të mbarojë nga dhoma, tha Li. Sapo një burrë të ketë një bark të plotë, trupi fillon të ruajë dhjamin diku tjetër, gjë që është jashtëza konisht e pashëndetshme, tha ajo.

“Kur ata mbarojnë vendin e magazinimit në bark, kjo është koha kur dhjami fillon të grumbullohet në mëlçi, pankreas dhe muskuj”, tha Li. “Pastaj, ju filloni të keni probleme të vërteta mjekësore si diabeti tip 2, presion i lartë i gja kut, kolesterol i lartë dhe sëm undje të zemrës.”

Në të kundërt, për shkak të estrogjenit, gratë kanë tendencë të ruajnë yndyrën në ijet dhe këmbët e tyre, veçanërisht në kofshët e tyre. Yndyra në këto zona magazinimi mund t’u japë grave energjinë e nevojshme kur janë shtatzënë ose ushqejnë gji.

“Gratë gjenetikisht kanë më shumë kapacitet për të ruajtur dhjamin sesa burrat”, tha ajo.

Për më tepër, ruajtja e dhjamit në ijë dhe këmbë nuk shoqërohet me të njëjtat probleme shëndetësore si dhjami i barkut. Sidoqoftë, nëse zonat e magazinimit të dhjamit në ijë dhe këmbë të një gruaje mbushen, atëherë edhe ajo mund të zhvillojë një palosje stomaku.

Nëse ajo palë mbushet, atëherë trupi do të fillojë të grumbullojë dhjamë diku tjetër, duke e vënë gruan në rrez ik për problemet mjekësore që lidhen me një potel të plotë, transmeton “Kosovarja”.

Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se njerëzit me dhjamë barku që nuk janë teknikisht të trashë kanë më shumë gjasa të vde sin nga sëm undjet e zemrës sesa njerëzit e trashë.

Për fat të mirë, kur njerëzit ushtrojnë, barku është zakonisht vendi i parë për të hequr kg, tha Li.

“Dhjami i barkut ka pasoja të konsiderueshme mjekësore,” tha Li. “Burrë apo grua, nëse filloni të tregoni bark, është koha të punoni në stilin e jetës tuaj”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.