Nga tìroìdja e derì tek mbrojtja e organìzmìt: 5 efektet e vìtamìnes D e cìla merret lehtesìsht nga rrezet e dìellìt

Jetojmë në një vend mesdhetar me diell intensiv gjatë gjithë vitit, por kjo nuk do të thotë se kemi marrë mjaftueshëm vitaminë D. Kjo vitaminë, e cila është gjithashtu një hormon, i nevojshëm për funksionimin e shëndetshëm të trupit.

Shpesh quhet “vitamina e diellit”, sepse përmes saj hyn në trup. Pasi dielli absorbohet nga lëkura dhe shndërrohet në një formë të dobishme nga kolesteroli.

Çfarë bën vitamina D?

Ndërsa të gjithë lëndët ushqyese luajnë një rol kritik në ruajtjen e shëndetit të mirë, vitamina D është veçanërisht e rëndësishme. Është i nevojshëm pothuajse në çdo organizëm dhe funksion, duke përfshirë sistemin muskuloskeletor, gastrointestinal, renale, endokrine dhe kardiovaskulare. Konkretisht:

Ndihmon në shëndetin e tiroides

Kryesisht sepse rregullon prodhimin e hormoneve të tiroides. Këto ndihmojnë në mbrojtjen kundër sëm undjeve të tiroides. Por edhe për të mbajtur një peshë të shëndetshme. Gjithashtu, për të pasur humor, një cikël të qetë gjumi dhe një sistem të fortë imunitar. Disa hormone të tiroides luajnë gjithashtu një rol në shëndetin e flokëve, lëkurës dhe thonjve.

Studime të mëtejshme kanë treguar se nivelet e ulëta të vitaminës D lidhen me sëm undjet kro nike të tiroides. Këto përfshijnë, për shembull, tiroiditin e Hashimotos dhe sëm undjen e Graves.

Forcon mbrojtjen e organizmit

Nivelet e larta të vitaminës D janë treguar se ndikojnë pozitivisht në sistemin imunitar. Ata e bëjnë këtë në mënyra të ndryshme, duke përfshirë rritjen e shprehjes gjenetike të qelizave të bardha të gja kut.

Ata kështu e ndihmojnë atë të përshtatet dhe të përballet me inf eksionin dhe të menaxhojë inflamacionin.

Nga ana tjetër, mungesa e vitaminës D është shoqëruar me një sërë sëm undjesh autoimune. Të tilla si skleroza e shumëfishtë, lupusi, diabeti dhe artriti reumatoid.

Redukton efektet e këqija të inflamacionit

Ndërsa nga disa inflamacione mund të përfitojnë, inflamacioni kronik shkakton dëme në trup. Tani njihet si një agjent shkaktar në pothuajse çdo gjendje kro nike, nga sëmundjet e zemrës deri te depresioni.

Vitamina D ndihmon në menaxhimin e inflamacionit duke rregulluar lirimin dhe përhapjen e citokineve, lajmëtarë kimikë që iniciojnë inflamacionin.

Mbron shëndetin e zorrëve

Promovon bak teret e dobishme të zorrëve, të cilat, nga ana tjetër, kanë një efekt pozitiv në metabolizmin. Përveç kësaj, vitamina D luan një rol kyç në shëndetin e mukozës së zorrëve. Ai vepron si një anti-inflamator, anti-infektiv dhe përforcues imun për të mbrojtur kundër vi ru seve dhe patogjenëve të tjerë.

Mban kockat të forta

Ndihmon në absorbimin e kalciumit, një bllok ndërtimi i kockave. Në zorrën e hollë, vitamina D punon për të transportuar kalciumin nga ushqimi në qarkullimin e gjakut. Ruajtja e niveleve adekuate të kalciumit dhe vitaminës D gjatë gjithë jetës, si pjesë e një diete të ekuilibruar, mund të zvogëlojë rrez ikun e osteoporozës.

Për të rritur përthithjen e kalciumit të vitaminës D, shtoni vitaminën K2 në dietën tuaj. Vitamina K2 vepron si një “GPS” i nevojshëm për kalciumin e çliruar nga vitamina D. Ajo siguron që ai të arrijë në pjesët e duhura të trupit, siç janë kockat, duke qëndruar larg pjesëve të gabuara, siç janë arteriet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *