Ky eshte llojì ì djathìt, ku personat qe jane mbì 65 vjeçe eshte mìre te mos e konsumojne ate pasì ndìkon

Njerëzit mbi 65 vjeç, kanë një rrez ik më të lartë të hel mi mit nga ushqimi. Në veçanti, ekspertët thonë se ekziston një lloj djathi që mund t’ju rrezikojë seriozisht nga sëm undjet e shkaktuara nga ushqimi, pavarësisht se është krejtësisht i sigurt për ata nën 65 vjeç.

Cilat lloje djathi duhet të shmangin të moshuarit?

Ekspertët paralajmërojnë se në veçanti disa lloje të djathrave të butë, mund të shkaktojnë hel mim nga ushqimi tek të moshuarit dhe grupet e tjera të prekshme.

Gjithashtu, myku i përdorur në këto këto lloje mund të paraqesi rrez ik dhe duhet të shmanget nga njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, të moshuarit, gratë shtatz ëna, foshnjat dhe fëmijët e vegjël.

Këto lloje mund të përbëjnë rrez ik sepse kanë më pak aciditet se djathrat e fortë dhe përmbajnë më shumë lagështi.

Kjo do të thotë se ato mund të jenë një mjedis ideal për rritjen e bak tereve të dëmshme, të tilla si Listeria.

Listeria, Salmonella dhe Brucella janë vetëm disa nga ndotësit më të zakonshëm bak terialë që gjenden tek djathrat e butë.

Por nëse vendosi t’i konsumoni këshillohet që të gatuhen paraprakisht.

Një këshillë tjetër është të konsumoni djathë të pasterizuar, pasi ky lloj trajtohet me nxehtësi për të shkat ërruar patogjenët e dëmshëm./albeu.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.