Dìsa nga hapat qe duhet te merrnì, te cìlat nuk lejojne qe te formohet myku neper mure

Po të pyesësh çdo pronar shtëpie se cili është sikleti më i madh rreth ambientit të tyre, do të përgjigjen: myku. Myku mund të ndikojë në cilësinë e ajrit, gjë që mund të rrez ikojë shumë shëndetin tuaj. Ai gjithashtu mund të dëmtojë strukturën e shtëpisë tuaj, gjë që mund të shkaktojë probleme afatgjata me vlerën e pronës suaj dhe në sigurinë e saj.

Ajo që dihet është se myku e do lagështinë dhe ushqehet me ngjitësin e letrës së murit, pigmentin e bojërave apo pllakat e tavanit, të cilat janë të gjitha të zakonshme në ndërtesa dhe shtëpi.

Një nga mënyrat më të lehta për të mbrojtur pronën tuaj (dhe familjen) nga myku është ta parandaloni atë përpara se të formohet, gjë që mund të bëhet duke kufizuar lagështinë.

Pse formohet myku

Për të kuptuar se si të parandaloni mykun, në radhë të parë duhet të dini pse formohet. Mendojeni si një stol me tre këmbë ku njëra këmbë është ushqimi, e dyta është lagështia dhe e treta është një mjedis i mirë.

Nëse myku I ka këto tre këmbë atëherë do të formohet dhe do të përhapet, nëse njëra nga këto këmbë do të shkeputet, atëherë stoli do të binte, pra myku nuk do të rritet dhe nuk do të përhapet.

Lagështia

Një nga burimet më të rëndësishme për rritjen e mykut është lagështia. Parandalimi i rritjes së mykut në ambiente të mbyllura kërkon njohjen e burimeve të lagështisë dhe ushqimit. Lagështia mund të formohet në mënyra të ndryshme, duke përfshirë gatimin dhe nga banjo, pajisjet me djegie, si ngrohësit e ujit, sobat me gaz dhe zj arri me gaz, gjithashtu krijojnë lagështi.

Burimet e ushqimit

Myku ushqehet me shumë materiale që gjenden në shtëpi, duke përfshirë drurin dhe produktet e drurit – mendoni për kartonin, letrën e murit të gipsit dhe produktet e projektuara të drurit.

Kërpudhat gjithashtu konsumojnë pluhurat që përmbajnë fibra letre, lëndë bimore dhe grimca ushqimore. Nëse myku formohet në shtëpinë tuaj, ai tashmë ka një burim kryesor ushqimor që do ta inkurajojë atë të përhapet, kështu që parandalimi është thelbësor.

Si të dalloni rritjen e mykut

Zakonisht myku nuk duket teksa formohet, derisa rritet. Por që ta dalloni shikoni për shenja vizuale të ngritjes së shtresës, shikoni për dëmtim nga uji apo zbardhje të ngjyrës së mureve. Erërat e çuditshme dhe të panjohura mund të përcaktojnë nëse diçka nuk shkon.

Nxitja e qarkullimit të ajrit

Një mënyrë për të parandaluar lagështinë në shtëpinë tuaj është t’i jepni përparësi rrjedhës së mirë të ajrit. Për fat të mirë, ju mund të përdorni pajisje tashmë brenda shtëpisë tuaj për ta bërë këtë.

Pajisjet e aspirimit

Shtëpia juaj me shumë gjasa ka aspirator në kuzhinë dhe banjë dhe është e rëndësishme që ato të përdoren kur jeni duke u larë ose kur jeni duke gatuar. Nxjerrja e ajrit të lagësht që ndodh natyrshëm në shtëpinë tuaj – si kur bëni dush ose zieni ujin për gatim – do të zvogëlojë sasinë e lagështisë në shtëpinë tuaj.

Rregulloni orenditë e shtëpisë

Përdorni orenditë në shtëpinë tuaj për të përmirësuar qarkullimin e ajrit. Vendosni mobiljet në mënyrë të tillë që të mos jenë kundër mureve dhe të ketë hapësirë ​​​​për qarkullimin e ajrit për të zvogëluar mundësinë e kondensimit.

Një mënyrë tjetër për ta bërë këtë është duke i mbajtur perdet tuaja të hapura, gjë që lejon që ajri i kondicionuar ose i nxehtë të kontaktojë me dritaret dhe të zvogëlojë lagështinë. Konsultohuni me një profesionist të ngrohjes dhe ftohjes nëse kondensimi i dritareve është i vazhdueshëm.

Kontrolloni për rrjedhje

Kontrolloni rregullisht shtëpinë tuaj për ndonjë shenjë dëmtimi që mund të çojë në rritjen e mykut nëse lihet pas dore. Në banjë, shikoni për çdo pllakë dushi të plasaritur ose një vulë që rrjedh në bazën e tualetit tuaj, e cila mund të shkatërrojë dërrasat e dyshemesë, tavanet dhe muret.

Kontrolloni vazhdimisht që çatia, dritaret, muret dhe tubat tuaja të jenë të padëmtuara. Nëse I shtyni ose I shmangni këto, problem vetëm sa do të rritet.

Pastroni dyshemetë tuaja

Pastrimi I dyshemesë nuk bëhet vetëm për ta mbajtur pastër por është edhe domosdoshmëri për parandalimin e mykut.

Përdorni fshesë me korrent

Fshijeni rregullisht dhe pluhurosni dyshemenë prej druri të fortë dhe qilimin me vakum për të hequr papastërtitë dhe mbeturinat. Përdorimi i fshesës me vakum është veçanërisht i dobishëm në minimizimin e pluhurit të lëshuar në ajër nga pastrami./living

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *