Pasi te mesoni keto perfitime dhe trajtime do te filloni ta konsumoni edhe me teper kete gjethe

E vërteta është se ju ose e doni ose e urr eni shijen intensive të borzilokut.

Por përveç shijes, fakt është se borziloku ka përfitime të shumëfishta për shëndetin tonë, siç do të zbuloni më poshtë, përmban vitamina, minerale të vlefshme dhe shumë antioksidantë.

Gjethet borzilok që përmbajnë kalcium dhe vitaminë K.

Shumëllojshmëria e borzilokut të ëmbël, në fakt, ka një përqendrim të lartë të substancës aktive eugenol (borziloku i ëmbël gjethegjerë, i cili ka përmbajtjen më të lartë të vajit esencial kultivohet kudo).

Para se të merrni vendimin për ta përfshirë atë në dietën tuaj javore, do të ishte e dobishme të njihni vetitë e tij medicinale. Vaji esencial i borzilokut ka përfitime medicinale, ndërsa tradicionalisht është përdorur si trajtim për pic kimin e gja rpërinjve, ftohjen e zakonshme dhe infla ma cionet në zgavrat e hundës.

Borziloku përmban antioksidantë të vlefshëm që trupi ynë mund t’i përthithë përmes ushqimit, antocianinave dhe beta karotenit.

Antioksidantët janë kaq të rëndësishëm për trupin tonë pasi elim inojnë radikalet e lira nga trupi, molekula që zhvillohen si rezultat i metabolizmit tonë, por edhe zgjedhjeve të dobëta dietike ose për shkak të pirjes së duhanit.

Nga ana tjetër, antioksidantët janë ato substanca që ndihmojnë në largimin e këtyre molekulave nga trupi, duke parandaluar grumbullimin e tyre që mund të çojë në stres oksidativ, duke rezultuar në dëmtimin e qelizave dhe mundësisht shfaqjen e sëm undjeve të tilla si sëm undjet kardiovaskulare dhe diabeti.

Sipas të dhënave kërkimore nga një studim i vitit 2015 në minj, antioksidantët e një përzierjeje të pluhurit të borzilokut të shenjtë (borziloku i shenjtë, Ocimum tenuiflorum, emri hindu është Tulsi dhe do të thotë “i pakrahasueshëm”), i cili iu dha pas përdorimit të një toksina për të shkaktuar dëmtime të mëlçisë, kishte veti të dobishme në shëndetin e tyre të mëlçisë.

Duket se borziloku i shenjtë është shumë i dobishëm për shëndetin tonë, pasi një rishikim tjetër i vitit 2020 hetoi nëse ai mund të parandalonte shfaqjen e kan ce rit. Studiuesit arritën në përfundimin se fitokimikatet e borzilokut mund të ndihmojnë në parandalimin e disa llojeve të kan ce rit të lëkurës, mëlçisë, gojës dhe mushkërive.

Kjo për shkak se rrit aktivitetin antioksidues duke ndryshuar shprehjen gjenetike dhe duke shkaktuar vde kjen e qelizave dhe duke ngadalësuar ndarjen e qelizave.

Megjithatë, studimet ishin paraklinike ose të kryera në kafshë, kështu që një konfirmim i efektit të borzilokut kërkon hetime të mëtejshme.

Një studim tjeter i vitit 2019 zbuloi se borziloku i ëmbël mund të mbrojë pjesërisht lëkurën tonë nga procesi i plakjes. Shkencëtarët kanë aplikuar ekstraktin e borzilokut në modelet laboratorike të lëkurës. Sipas rezultateve, ekstrakti i borzilokut në krem mund të përmirësojë hidratimin e lëkurës dhe të zvogëlojë rrudhat.

Megjithatë, konsumimi i borzilokut nuk u shoqërua me përfitimet e mundshme kundër plakjes së lëkurës.

Leave a Reply

Your email address will not be published.