Te pakten, ja sa here ne jave duhet qe te lanì peshqìret dhe a mund ta perdornì ate me shume se sa nje here sìpas pedagoges se njohur

Nuk ka ndjesi më të mire se të mbështillesh në një peshqir të butë e të ngrohtë pas një dushi ose banje të nxehtë. Pas tharjes, megjithatë, peshqiri gjithashtu laget.

Kështu bëhet strofulla perfekte për mikrobet. Ju me siguri e nxirrni dhe e varni për ta tharë por kjo nuk e mban peshqirin tuaj të pastër.

Kjo është arsyeja pse CNN iu drejtua një eksperteje për të mësuar se sa shpesh duhet të lahen peshqirët për të parandaluar që ata të na bëjnë pis, meqenëse në fakt ata kanë detyrën e kundër të kësaj.

Lani peshqirët tuaj të paktën një herë në javë. Ky është rregulli i përgjithshëm që rekomandoi Manal Mohammed, pedagoge e lartë e mikrobiologjisë mjekësore në Universitetin e Westminster në Mbretërinë e Bashkuar.

A mund të përdor një peshqir më shumë se një herë?

Ripërdorimi i peshqirëve disa herë është më i mirë për mjedisin dhe ka mundësi të mos jetë shkak për ala rm. Por sapo vëreni ndonjë erë të keqe, është padyshim koha për larje, pasi ky është një tregues i rritjes së kërpudhave dhe bak tereve, tha ekspertja.

“Peshqirët nuk janë të pastër siç mendoni dhe mund të transmetojnë mikrobet,” tha Mohammed.

Si përfundojnë mikrobet në peshqir?

Sa herë që përdorni ose prekni një peshqir, ju transferoni çdo mikr obe të trupit tuaj në atë peshqir. Kjo është arsyeja pse rekomandohet të lani duart me sapun dhe ujë për 20 sekonda.

“Nëse nuk i lani duart siç duhet për të paktën 20 sekonda veçanërisht pasi përdorni tualetin, pasi është e mbushur me mikrobe, ato lehtë mund të transferohen në peshqirin tuaj,” tha Mohammed.

Kërpudhat, përfshirë patogjenin që shkakton tinea cruris (kruajtje), mund të përhapen përmes peshqirëve të përbashkët, sipas Mohammed. Kërpudhat dermatofitike, të tilla si ato që shkaktojnë këmbën e atletit, mund të shkaktojnë infeksione në çarje ose lëkurën e ndjeshme.

Disa inf eksione mund të jenë edhe më serioze, të tilla si bak teret Staphylococcus.

Peshqirët gjithashtu mund të përhapin bak tere që shkaktojnë akne. Mohammed këshillon shmangien e kësaj duke mos e ndarë peshqirin me të tjerët. Syri rozë, ose konjuktiviti, gjithashtu mund të përhapen pasi peshqiri bie në kontakt me fytyrën dhe sytë.

Larja e peshqirëve të kuzhinës të ndarë nga peshqirët e banjës gjithashtu zvogëlon rrez ikun e përhapjes së bak tereve.

Mbajtja e peshqirëve të pastër

Për të filluar, mos i ndani me të tjerët peshqirët kur është e mundur. Peshqirët që i ndani me të tjerët, siç janë peshqirët e duarve, duhet të zëvendësohen me një peshqir të pastër çdo ditë.

Lani peshqirët tuaj pa asnjë send tjetër nëse është e mundur, ose të paktën jo me sende me rrez ik të lartë siç janë të brendshmet.

Përdorni ujë të nxehtë për të larë peshqirët, për të siguruar heqjen e mikr obeve.

Pasi peshqirët tuaj të dalin nga larja dhe pas çdo përdorimi, sigurohuni që ato të jenë tharë plotësisht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *