Sìpas mjekes se njohur kjo eshte arsyeja perse shumìca e burrave shtojne peshe me shume ne zonen e barkut

Pse ndodh që kur burrat shtojnë peshë, ata kanë tendencë të duken sikur janë shtatz ënë? Përgjigja ka të bëjë me mënyrën se si trupi ruan yndyrën. Kur meshkujt shtojnë peshë, vendi i paracaktuar i ruajtjes është barku. Mendojeni si bagazhin e një makine, tha Dr. Zhaoping Li, drejtoreshë e Qendrës për Ushqimin Njerëzor në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles.

Ashtu si njerëzit që ngarkojnë një bagazh për një piknik në park, “ju mund t’i vendosni gjërat atje; nuk ka problem,” tha Li për Live Science.

Por nëse burrat hanë shumë dhe nuk bëjnë mjaft ushtrime, atëherë ashtu si një trung i mbushur me bll okim, ajo hapësirë në bark do të mbarojë nga dhoma, tha Li. Sapo një burrë të ketë një bark të plotë, trupi fillon të ruajë dhja min diku tjetër, gjë që është jashtëza konisht e pashëndetshme, tha ajo.

“Kur ata mbarojnë vendin e magazinimit në bark, kjo është koha kur dhja mi fillon të grumbullohet në mëlçi, pankreas dhe muskuj”, tha Li. “Pastaj, ju filloni të keni probleme të vërteta mjekësore si diabeti tip 2, presion i lartë i gja kut, kolesterol i lartë dhe sëm undje të zemrës.”

Në të kundërt, për shkak të estrogjenit, gratë kanë tendencë të ruajnë yndyrën në ijet dhe këmbët e tyre, veçanërisht në kofshët e tyre. Yndyra në këto zona magazinimi mund t’u japë grave energjinë e nevojshme kur janë shtatz ënë ose ushqejnë gji.

“Gratë gjenetikisht kanë më shumë kapacitet për të ruajtur dhja min sesa burrat”, tha ajo.

Për më tepër, ruajtja e dhja mit në ijë dhe këmbë nuk shoqërohet me të njëjtat probleme shëndetësore si dhja mi i barkut. Sidoqoftë, nëse zonat e magazinimit të dhja mit në ijë dhe këmbë të një gruaje mbushen, atëherë edhe ajo mund të zhvillojë një palosje stomaku.

Nëse ajo palë mbushet, atëherë trupi do të fillojë të grumbullojë dhja më diku tjetër, duke e vënë gruan në rrez ik për problemet mjekësore që lidhen me një potel të plotë.

Për më tepër, sapo gratë të arrijnë me no pauzën, nivelet e tyre të estrogjenit bien. Kur kjo të ndodhë, trupat e grave ndalojnë ruajtjen e dhja mit në ijë dhe këmbë dhe fillojnë ta ruajnë atë në bark, tha Li. Kjo shpjegon pse disa gra të moshuara mund të zhvillojnë potbellies, ashtu si burrat.

Li inkurajoi njerëzit me potbellies të punojnë jashtë peshës shtesë. Studimet gjithashtu kanë lidhur dhja min e barkut me një rrez ik në rritje të çmendurisë, osteoporozës tek gratë dhe kan ce rit, raportoi më parë Live Science.

Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se njerëzit me dhja më barku që nuk janë teknikisht të shendoshe kanë më shumë gjasa të vd esin nga sëm undjet e zemrës sesa njerëzit e shendoshe, raportoi Live Science në 2012.

Për fat të mirë, kur njerëzit ushtrojnë, barku është zakonisht vendi i parë për të hequr kilograme, tha Li.

“Dhja mi i barkut ka pasoja të konsiderueshme mjekësore,” tha Li. “Burrë apo grua, nëse filloni të tregoni bark, është koha të punoni në stilin e jetës tuaj”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *