Mjeku pneumolog Arben Tanka rekomandon ne kete perìudhe te veshtìre te stìnes qe mosha mbì 60 vjeçe duhet te kryej

Vi rozat e stinës që shfaqen përmes shenjave të kollës apo dhimbjes së fytit, nuk duhet të na shtyjnë drejt e tek përdorimi i antibio tikut. Mjekët rekomandojnë që në këtë periudhë të konsumohen çajra, lëngje, supë dhe vitaminë C. Mjeku i familjes nuk duhet neglizhuar në asnjë rast, pasi shumë nga sëm undje kro nike të mushkërive, pësojnë kompl ikacione pas vi rozave të stinës apo gripit.

Vi rozat mund të na prekin të gjithëve, nga fëmijët e vegjël dhe deri tek moshat më të mëdha.

Kjo periudhë është më ngarkuara përsa i përket vi rozave stinore, çka shpesh herë shoqërohet me kompl ikacione dhe pasoja sidomos në aparatin e frymëmarrjes.

Mjeku pneumolog Arben Tanka për Report Tv tregon si të trajtohet një gjendje e tillë shëndetësore në kushte shtëpie. “Në kushtet e shtëpisë ne do të vijojmë situatat që kemi përjetuar botërisht. Gjithë kohën çajra , lëngje të shumta ,supra me limon , me vitamina C , por jo të kalojmë te antibio tikët me kokën tone.

Kjo duhet t’I lihet në dorë mjeku të familjes. Dy tre ditë me kollë dhe dhimbje fyti, rrjedhje hundësh është normale. Gjithësesi pacientët duhet t’i referohen mjekut të familjes, mos të fillojmë anjëherë antibiotikë me kokën tonë. Çdo gjë të jetë reference nga mjeku i familjes.

Në rast se ka nevojë për ekspektorant për shurupë për kollën që mund të jetë e thatë apo me gëlbazë gjithmonë duhet t’i referohemi mjekut të familjes”, thotë Tanka. Spoku dhe astma bronkiale mbeten shqetësimet më të shpeshta sa i takon sëm undjeve pulmonare.

“Shumë nga sëm undjet kro nike të mushkrive siç janë Spoku apo astma bronikale , qoftë edhe bronkioektasitë fillojnë dhe kompl ikohen pasi kalojnë këto viroza stinore qoftë grip, por qoftë dhe viroza të tjera që nuk janë gripale.

Ambulatorisht ka nga mbi 20 vizita që kryhen, pra janë vizita të rekomanduara nga pneumologët e rretheve , por qoftë dhe dispancerisë së Tiranës që vijnë këtu dhe kërkojnë një vizitë më të specializuar”, vijon ai.

Mjeku pneumolog Arben Tanka rekomandon se kujdesi më I madh duhet patur me pacientët mbi moshën 60 vjeçare dhe sidomos ata që kanë sëm undje kro nike për të cilët këshillohet dhe va ksina e gripit./Shqiptarja.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.