Kefìrì eshte teper ì mìre per shendetìn, por nuk ì kenì dìtur te gjìtha pasì keto persona

Për shkak të pasurisë së lëndëve ushqyese dhe probiotikëve që përmban, kefiri është bërë shumë popullor dhe shumë e preferojnë atë në vend të kosit. Kefiri është një pije e kultivuar, e fermentuar që i ngjan kosit. Në thelb, kefiri bëhet nga fermentimi i kokrrave “kefir”, të cilat i ngjajnë lulelakrës në miniaturë.

Këto kokrra përbëhen nga kazeinë dhe koloni xhelatinoze të mikroorganizmave që kultivohen në mënyrë simbiotike.

Përfitimet

Një pjesë e arsyes se pse kefiri është bërë më i përballueshëm dhe më i përhapur vitet e fundit ka të ngjarë për shkak të përfitimeve të tij shëndetësore. Ai përmban shumë lëndë ushqyese, shumë proteina, vitamina B, kalium dhe kalcium.

Kalciumi ndihmon në ndërtimin e kockave të forta, proteinat ndërtojnë muskuj të fortë dhe kaliumi është i rëndësishëm për shëndetin e zemrës, raporton Medical News Today.

Por probiotikët janë përfitimet më të forta shëndetësore që kefiri ofron. Sipas klinikës Mayo, probiotikët mund të ndihmojnë:

-përmirësimi i raportit të baktereve të shëndetshme në traktin gastrointestinal

-trajtojnë dispepsi, veçanërisht pas përdorimit të antibiotikëve

-trajtoni sind ro mën e zorrës së irr ituar ose lehtësoni shenjat e tij

-zvogëlojnë ose parandalojnë inf eksionet gastrointestinale ose nxisin rikuperimin pas tyre

-parandalojnë ose ndihmojnë në trajtimin e inf eksioneve të traktit urinar

Përfitimet shëndetësore të kefirit mund të shtrihen përtej probiotikëve. Një studim zbuloi se kefiri mund të jetë i dobishëm në uljen e kolesterolit dhe stimulimin e sistemit imunitar.

Efektet anësore të kefirit dhe kush nuk duhet ta konsumojë:

Edhe pse konsumimi i kefirit sjell shumë përfitime shëndetësore, disa efekte anësore janë gjithashtu të mundshme. Këto përfshijnë kapsllëkun dhe ngërçet e stomakut, dhe më shpesh njerëzit i ndjejnë ato pas konsumimit të parë të kefirit.

Për më tepër, kefiri konsiderohet i sigurt për fëmijët nga mosha një deri në pesë vjeç, por së pari duhet të konsultoheni me pediatrin ose mjekun e përgjithshëm. Fëmijët nën një vjeç nuk mund të konsumojnë produkte qumështi të prodhuara nga qumështi i lopës, por atyre u lejohet qumështi i gjirit, i cili përmban probiotikë natyralë.

Njerëzit me sëm undje autoimune duhet gjithashtu të flasin me mjekun e tyre përpara se të konsumojnë kefir. Megjithëse bak teret në kefir janë të dobishme për njerëzit me sistem të fortë imunitar, ai mund të rrisë inf eksionet ose të përke qësojë gjendjet tek ata, sistemi imunitar i të cilëve është jashtë ekuilibrit./kosovapress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *