Specìalìstì Yllì Merja: Kura per largìmìn e papastertìve nga trupì qe perdoret 10-12 dìte

Papastërtitë e produkteve ushqimore, higjiena e dobët personale, inf eksionet, klima e ngrohtë e kohëve të fundit sjellin shfaqjen e sëm undjeve të parazitëve, kryesisht në zorrë, sidomos tek fëmijët.

Në një intervistë në emisionin “Rreze Dielli” , mjeku popullor Ylli Merja foli për par azitin lambie dhe kurat më të mira bimorë për largimin e tyre nga organizmi.

Fillimisht është e nevojshme që të kuptoni shenjat që sjellin këto par azitë tek fëmija jua sipas specialistit Ylli Merja:

“Probleme me tretjen e ushqimeve, fryrje barku, çrregullime të përthithjes së lëndëve dhe ushqimeve, diarre, dhimbje të barkut-ngërçe dhe fryrje të zorrëve, të përziera dhe në disa raste dhe të vjella dhe erë të keqe, fe çe të yndyrosura” janë disa nga shenjat më të përhapura dhe kryesore të kësaj sëm undje.”

Por kurimi i tyre mund të bëhet përmes imëve medicinale dhe disa kurave që përfshijnë ato.

“Kura më e mirë është një dorë me kuskut, një bimë par azitare që par aziton në trupat e bimëve të tjera. E ziejmë, më e mira është zierja me qumësht dhe ia japim fëmijës esëll para buke, gjithë këto par azitë jo vetëm lambiet por të gjitha par azitët do të zhd uken.

Afërsisht kjo duhet përdorur 10 deri në 12 ditë. Mund ta ndihmojmë këtë proces duke pirë një çaj me drunakuq ose me finok ose pak fara kungulli. Qëllimi i tyre është nxjerrja jashtë e par azitëve.

Një mënyrë tjetër mund të jetë qumështi me hudhra dhe me shegën e egër, marrim dy copa shegë dhe I ziejmë në qumësht, hedhim dhe tre thelpinj hudhër dhe këtë qumësht e kullojmë në mëngjes dhe ia japim fëmijës.”

Specialisti i bimëve mjekësore u shpreh gjithashtu se pavarësisht simptomave është e rëndësishme edhe kryerja e analizave .

“Përveç shenjave dhe shenjave preferohet dhe bërja e një analize të fe çeve për të parë nëse kemi prezencën e ki steve dhe par azitëve të pjekur.

Rekomandohet bërja e analizës me tre specimen të fe çeve për të rritur saktësinë e analizës, sepse kur ekzaminohet vetëm një i vetëm saktësia nuk i kalon 50-60%.

Trajtimi i lambieve bëhet me recetë mjekësorë që përcakton flagylin-metronidazol si antibio tikun që i lu fton këta par azitë.”, tha Merja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *