Kjo eshte lìdhja mìdìs gjumìt dhe vìtamìnes D, sasìa e perdìtshme qe duhet te merret ne menyre

Problemet me gjumin, mund të shkaktojnë pasoja të rrezikshme në shëndet. Nëse flini më pak se gjashtë orë në natë, rrez iku katërfishohet. Në shumë raste, mungesa e vitaminave mund të ndikojë tek cilësia dhe kohëzgjatja e gjumit.

Më poshtë janë vitaminat dhe mineralet që përmirësojnë cilësinë e gjumit.

Vitamina C

Kjo vitaminë është shumë e rëndësishme për sistemin imunitar.

Megjithatë, studimet tregojnë se njerëzit që kanë më pak vitaminë C në organizëm përballen më shumë me pagjumësinë dhe kanë tendencën të çohen shpesh natën.

Hekuri

Ky mineral ndihmon në transportimin e oksigjenit në trup. Kjo është arsyeja përse mungesa e tij shkakton plogështi.

Mungesa e hekurit nxit bll okim të muskujve dhe lëvizje të pavullnetshme të gjymtyrëve gjatë natës.

Magnezi

Ky mineral e ndihmon organizmin të prodhojë melatoninën që njihet ndryshe si hormoni i gjumit.

Ekspertët rekomandojnë një dozë ditore prej 600 gramë magnez përveç se në rastet kur njeriu rrez ikohet nga sëm undjet e veshkave apo rra hjet e ulëta të zemrës.

Vitamina B12

Kjo vitaminë ruan shëndetin e nervave dhe qelizave të gja kut. Ajo e ndihmon trupin të krijojë energji.

Vitamina D

Studimet thonë se nivelet e ulëta të vitaminës D janë të lidhura fort me cilësinë e gjumit.

Sasia e rekomanduar ditore e kësaj vitamine është 600 njësi në ditë dhe ushqimet ku ajo gjendet nuk mjaftojnë për të përfituar këtë sasi.

Kalciumi

Mungesa e kalçiumit pengon aktivizimin e fazës REM të gjumit, ose siç njihet gjumi i rëndë dhe i ëndrrave./shqip.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.