Ekspertet ndajne nje here e mìre dìlemen nese dìabetìket duhet apo jo qe te konsumojne mjaltìn

Nga ana ushqimore, 1 lugë gjelle mjaltë (21 gram) përmban 64 kalori dhe 17 gram sheqer, përfshirë fruktozën, glukozën, maltozën dhe saharozën. Era, ngjyra dhe shija varen nga llojet e luleve të vizituara nga bletët.

Ka një sërë përfitimesh nga konsumimi i mjaltit, por gjithsesi duhet të konsumohet në masë të vogla. Në të gjitha rastet kur përmendet vlerat e tij, duhet të keni parasysh që bëhet fjalë vetëm për mjaltin bio, të pa përpunuar.

Mjalti me cilësi të lartë është i pasur me antioksidantë

Mjalti me cilësi të lartë përmban shumë antioksidantë të rëndësishëm. Këto përfshijnë acide organike dhe përbërje fenolike si flavonoidet.

Shkencëtarët besojnë se kombinimi i këtyre përbërjeve i jep mjaltit fuqinë e tij antioksiduese. Antioksidantët ndikojnë në zvogëlimin e rrez ikut të su lmeve në zemër, go ditje në tru dhe disa lloje të kan ce rit.

Mjalti është “më pak i keq” sesa sheqeri për diabetikët

Provat për mjaltin dhe diabetin janë të shumëllojshme. Nga njëra anë, studimet tregojnë se mund të zvogëlojë disa faktorë rrez iku për sëm undjet e zemrës të zakonshme tek njerëzit me diabet të tipit 2. Për shembull, mund të ulë kolesterolin “e keq” LDL , trigliceridet dhe infla ma cionin ndërsa rrit kolesterolin “e mirë” HDL.

Sidoqoftë, disa studime kanë zbuluar se ai gjithashtu mund të rrisë nivelet e sheqerit në gj ak. Ndërsa mjalti mund të jetë pak më i mirë se sheqeri i rafinuar për njerëzit me diabet, ai ende duhet të konsumohet me kujdes. Njerëzit me diabet duhet të minimizojnë të gjitha ushqimet me karbohidrate të larta.

Mjalti ndihmon gjithashtu në përmirësimin e kolesterolit

Nivelet e larta të kolesterolit LDL janë një faktor i fortë rrez iku për sëm undjet e zemrës. Ky lloj kolesteroli luan një rol të madh në aterosklerozën, grumbullimin e yndyrave në arteriet tuaja që mund të çojë në sulme në zemër dhe go ditje në tru. Disa studime tregojnë se mjalti mund të përmirësojë nivelet e kolesterolit tuaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.