Domatet jane te mìra, por nese vuanì nga ky problem trupì e ka te veshtìre tì tres keto 2 elemente te saj

Domatja eshte nje nder perimet me te pasura me vlera ushqyese qe nuk mungon kurre ne tryezen tone, pavaresisht periudhes se vitit. Nese e konsumoni ate ne forme te paperpunuar, do te perfitoni shume vitamina, minerale, fibra dhe antioksidante.

Por, domatja ka edhe anen e saj te erret, e cila shkakton efekte anesore ne shendet.

Ja cilet jane efektet ne ga tive me te medha te saj nese konsumohet ne nje mase te madhe:

Renie imuniteti:Elementi kryesor qe gjendet ne domate te fresket te paperpunuar eshte likopeni, nje ‘pigment karotenoid’.Por, konsumimi i tepert i ketij komponenti mund te nderhyje ne aktivitetet e rregullta te sistemit tone imunitar dhe ta ngadalesoje ate.

Shqetesime gastrointestinale:Domatja eshte plot me acide. Pra, konsumi i tepert i domates shkakton çrregullime te ndryshme gastrointestinale. Sem undja e refluksit gastroezofageal (GERD) eshte nje çrregullim i zakonshem i zorreve.Kjo sem undje ngre nivelin e acidit te tretjes ne stomak, i cili fillon te rrjedhe jashte.

Çrre gullime te zorreve:Permbajtja e likopene ne domate mund te shfaqe disa probleme serioze ne zorre, te tilla si sindr oma e zorres se irrituar.

Gu ret ne veshka:Domatet, sidomos farat e tyre jane te pasura me kalcium dhe oksalat.Nese vuani nga probleme te vogla ne veshka, trupi juaj do ta kete shume te veshtire t’jua trese keto komponente./shkollaeshendetit.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.