Mund ta merrnì lehtesìsht nga keto 5 produkte vìtamìnen K: Nga osteoporoza e derì tek

Vitamina K është një lëndë ushqyese esenciale që parandalon osteoporozën dhe mbron kundër sëm undjeve të zemrës. Kjo lëndë ushqyese është gjithashtu shumë e rëndësishme për zhvillimin dhe forcimin e ko ckave.

Mund ta merrni vitaminën K nga ushqime të caktuara, edhe pse 2/3 e njerëzve nuk e marrin sasinë e rekomanduar çdo ditë (90 mikrogramë për gratë dhe 120 mikrogramë për burrat).

Konsumoni mollë:Frutat nuk janë edhe aq të pasur në vitaminë K, megjithatë ka edhe përjashtime. Hani mollë jeshil dhe sapo shtuat 60 mikrogramë në ditën tuaj. Me një gjysmë kupë kumbulla të thara do të shtoni edhe 50 mikrogramë të tjerë.

Boronicat (14 mikrogramë/gjysmë kupë) dhe rrushi (11 mikrogramë/gjysmë kupë) kanë më pak vitaminë K megjithatë janë më të lehtë për t’u përfshirë në dietë.

Konsumoni më shumë perime të gjelbra: Spinaqi është i mirë për ju, kjo gjethe jeshile dhe të tjera, si kale apo lakra, kryesojnë listën kur bëhet fjalë për vitaminën K.

Kale i gatuar është burimi më i mirë i vitaminës K, ku përmban 550 mikrogramë vetëm një gjysmë kupë. Mund t’i konsumoni në sallatë ose smoothie.

Frutat e thata:Ato janë të pasur me proteina, fibra, yndyra të shëndetshme dhe lëndë të tjera kyçe që lu ftojnë infla ma cionin dhe mbrojnë zemrën. Fistikët, frutat e thata të përziera dhe arrat sidomos janë më të pasura me vitaminë K.

Pini lëngje: Pini lëng frutash dhe perimesh. Një gotë me lëng karotash ju siguron rreth 30 mikrogramë vitaminë K. Nuk ju pëlqejnë karotat?

Provoni lëngun e shegës. Me të njëjtën sasi do të merrni sërish 28 mikrogramë vitaminë K. Disa lëngje janë të fortifikuara me vitaminë K. Gjithsesi, kontrolloni etiketat që të jeni të sigurt.

Efektet anësore nga marrja e vitaminës K zakonisht janë të rralla.

Megjithatë, disa il’açe mund të ndërhyjnë tek efektet e vitaminës K. Këtu bëjnë pjesë edhe aspi rina, antibio tikët, hollues gjaku, ilaçet për kan ce rin, kolesterolin e lartë etj.

Rrez iqe: Nuk duhet të përdorni suplemente të vitaminës K vetëm nëse jua rekomandon mjeku. Njerëzit me probleme në zemër, mpi ksje të gja kut dhe gjendje të tjera duhet të bëjnë kujdes me ushqimet e pasura me vitaminë K.

Leave a Reply

Your email address will not be published.