Pervec se jane shume te mira dhe te shijshme, kur te mesoni efektin e geshtanjave qe kane tek keto

Gështenja është një frut tipik i stinës së vjeshtës, shumë e dashur nga të mëdhenj e të vegjël, për shijen që ajo ka. Sa e sa herë në mbrëmjet e ftohta, familjet mblidhen rreth një tavoline për të ngrënë gështenja të pjekura. Megjithatë përveç kënaqësisë së shijuarit, gështenja është gjithashtu një depo vlerash ushqyese.

Gështenjat janë të pasura me niseshte dhe fibra, ato gjithashtu kanë edhe një përqindje të lartë mineralesh, sidomos kalium, fosfor, magnez, kalcium dhe në një masë më të vogël, edhe hekur. Kanë një përmbajtje të lartë kalorike e që karakterizohen po ashtu edhe nga një përqindje e lartë sheqeri, nga proteina me cilësi të mirë dhe nga prania e vitaminave C, B1, B2, PP dhe nga një yndyrë e ulët.

Le të shohim bashkë të mirat që na jep ky frut dhe kuriozitetet rreth tyre.

Lodhja: Gështenjat janë shumë të mira për ata që vuajnë nga lodhja sezonale, e shkaktuar nga gripi dhe ftohjet e rënda. Janë të dobishme për të kapërcyer lodhjen mendore, mungesën e përqendrimit dhe str esin e fortë.

Shtat zënia: Gështenjat përdoren edhe gjatë shtat zënisë, falë përmbajtjes së tyre me acid folik, edhe në rastin e ndonjë ane mie.

Shëndetësi dhe kozmetikë: Gështenjat përdoren edhe për mjekim të reumatizmës, përdoren si diuretikë natyralë, për uljen e enj tjeve dhe inf ektimeve të ndryshme. Ato përdoren edhe në përbërjen e shumë preparateve kozmetike për lëkurën e flokëve dhe fytyrës, për shkak të efekteve të tyre qetësuese në organizëm./LIVING

Leave a Reply

Your email address will not be published.