Le pa fjale studìmì ì fundìt: Renìa e flokeve lìdhet me kete semundje te njohur

Ka shumë shkaqe, nga faktorët gjenetikë, sëmundjet e lëkurës, mungesa e vitaminave dhe mineraleve e deri te çrregullimet hormonale.

Jeta e çdo floku ndahet përafërsisht në tre faza, përkatësisht rritje, pushim dhe rënie. Faza e rritjes është faza më e gjatë. Në këtë fazë, flokët rriten mesatarisht një centimetër në muaj.

Pas përfundimit të kësaj faze, flokët hyjnë në fazën e fjetjes, e cila zgjat disa javë. Pas kësaj faze, e cila zgjat mesatarisht 2-3 javë, ajo hyn në një fazë rënieje. Flokët që hyjnë në fazën e rënies humbasin lidhjen me folikulën e flokëve dhe bien brenda dy deri në katër muaj.

Kjo periudhë mund të shkurtohet duke i krehur dhe larë flokët, por nuk mund të zgjatet.

Në fund të kësaj periudhe, edhe nëse nuk i bëhet asgjë flokëve, flokët do të bien vetë. Flokët e rinj formohen nga gjëndrat e flokëve për të zëvendësuar flokët e rënë.

Ky cikël zhvillohet gjatë gjithë jetës. Në çdo moment, 85-90 për qind e flokëve janë në fazën e rritjes, 1-2 për qind janë në fazën e fjetjes dhe 10-15 për qind janë në fazën e rënies. Ka afërsisht 100,000 deri në 150.000 qime në kokën e njeriut dhe afër 100 qime bien çdo ditë.

Nëse bie më shumë se ky numër, pra nëse marrim 3-5 fije flokësh kur tërheqim flokët e larë dhe të tharë me dorë, duhet ta marrim seriozisht këtë situatë.

Shkaqet e rënies së flokëve janë të ndryshme, duke përfshirë faktorët gjenetikë, sëmundjet e lëkurës, kequshqyerjen, mangësitë e vitaminave dhe mineraleve, çrregullimet hormonale, sëmundjet sistemike që ndikojnë në shëndetin e përgjithshëm të trupit, medikamentet (veçanërisht ato që përdoren për trajtimin e kancerit), rënien e flokëve pas lindjes, aplikimet kozmetike dhe stresi dhe depresioni.

Gjëja më e rëndësishme është të përcaktohet shkaku dhe të aplikohet trajtimi i duhur në përputhje me rrethanat. Nuk ka asnjë shkak të vetëm të rënies së flokëve dhe për këtë arsye nuk ka asnjë metodë të vetme trajtimi.

Dermatologët përshkruajnë medikamente të miratuara nga FDA për të arritur një efekt në formën e rritjes së numrit të qimeve, trashjes së flokëve të holluar dhe parandalimit të rënies së mëtejshme të flokëve. Medikamentet mund të jenë të dobishme në zonat ku flokët hollohen dhe dobësohen.

Trajtimi me ilaçe nuk ka ose ka shumë pak efekt në rënien e plotë të flokëve në pjesën e përparme dhe të sipërme të kokës, ku qelizat e gjëndrës së flokëve vdesin dhe nuk mund të prodhojnë qime të reja.

Metoda PRP për rritjen e flokëve

Metoda PRP është një trajtim mjekësor trefazor, në të cilin gjaku i pacientit merret, përpunohet dhe më pas plazma e pasuruar me trombocitet injektohet në zonat problematike. Kjo metodë mundëson rritjen e flokëve të rinj nëse gjëndrat e flokëve janë të gjalla, redukton rënien e flokëve dhe ndihmon në trashjen dhe forcimin e folikulave të flokëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.