Dìsa nga dhìmbjet e paqarta te barkut te cìlat sìmbolìzojne kete semundje te njohur

Kanceri i zorrëve është përhapur së fundmi në lajme falë punës së aktivistes së ndjerë, Dame Deborah James, e cila vdiq nga sëmundja në moshën 40-vjeçare në qershor.

Ndërsa të gjithë duhet të kontrollojnë me të drejtë jashtëqitjen e tyre për shenja të sëmundjes, simptomat e saj nuk kufizohen vetëm në jashtëqitjen e dikujt.

Sipas Stanford Medicine, simptoma të tjera të kancerit të zorrëve që nuk rrjedhin nga jashtëqitja e dikujt përfshijnë shenja të cilat ata i përshkruajnë si “të paqarta”.

Simptomat e renditura përgjatë këtyre vijave janë dhimbje e shurdhër e barkut, lodhje dhe anemi; kjo është një gjendje ku trupit i mungojnë mjaftueshëm qelizat e kuqe të gjakut të shëndetshme për të transportuar oksigjen nëpër trup.

Në fazat e hershme të kancerit të zorrëve, i njohur gjithashtu si kanceri i zorrës së trashë, Stanford Medical thotë se kanceri shpesh nuk prodhon ‘asnjë simptomë’. Zbulimi i hershëm do të thotë gjithashtu se kanceri ka më pak gjasa të jetë përhapur në nyjat limfatike dhe organet e tjera aty pranë.

Ky mesazh i diagnostikimit dhe zbulimit të hershëm është thelbësor për të gjithë pacientët me kancer; pasi sëmundja jep metastaza dhe përhapet, bëhet shumë më e vështirë për t’u trajtuar.

Si rezultat, është thelbësore që pacientët të jenë të vetëdijshëm për simptomat kryesore të kancerit të zorrëve, në mënyrë që ata të mund të ndërmarrin veprime duke rezervuar një takim me një mjek të përgjithshëm dhe të kontrollohen.

Simptomat kryesore të kancerit të zorrëve janë:

Gjak i vazhdueshëm në jashtëqitje;

Ndryshim i vazhdueshëm në zakonin tuaj të jashtëqitjes;

Dhimbje të vazhdueshme në fund të barkut.

Ndërsa këto simptoma mund të jenë shqetësuese, NHS shton: “Shumica e njerëzve me këto simptoma nuk kanë kancer të zorrëve. Probleme të tjera shëndetësore mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme”.

Megjithatë, është e rëndësishme që të kontrolloheni për çdo rast. Ekspertët thonë se është shumë më mirë të kontrollohesh dhe të mos gjesh asgjë të keqe sesa të presësh dhe që ky problem të shndërrohet në diçka më shumë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.