Sidomos per grate te cilat kane probleme me zemren, kjo eshte vitamina me e mire dhe nga cilat ushqime mund ta merrni

Sipas një studimi të fundit të botuar në revistën Nutrients, mungesa e vitaminës B12 mund të çojë në rritje të kolesterolit dhe triglicerideve. Vitamina B12 është e rëndësishme për ruajtjen e niveleve të energjisë dhe qëndrueshmërisë. Për të siguruar një sasi të mjaftueshme (2.4 mikrogramë në ditë), shtoni në dietën tuaj produkte shtazore si mishi, peshku, vezët dhe produktet e qumështit.

Një studim i fundit i botuar në revistën Nutrients zbulon një lidhje midis niveleve të vitaminës B12 dhe profilit të lipideve – llojet e yndyrës që gjenden në gj ak.

Shkencëtarët ekzaminuan 341 gra të shëndetshme të moshës 19 deri në 30-vjeç dhe mblodhën të dhëna për dietën e tyre, aktivitetin fizik dhe nivelet e vitaminave.

Ata zbuluan se nivelet e ulëta të vitaminës B12 shoqëroheshin me nivele më të larta të kolesterolit total, kolesterolit të keq dhe triglicerideve, edhe pas rregullimit për efektet që kanë në trup indeksi i masës trupore, yndyra e barkut dhe përqindja totale e yndyrës trupore.

Arsyeja për këtë është e rëndësishme, tha Liz Weinandy, një dietologe e regjistruar në Qendrën Mjekësore të Universitetit Shtetëror të Ohajos, Wexner, e cila nuk ishte e përfshirë në studim.

Ajo tha se për burrat dhe gratë, nivelet më të ulëta të B12 mund të shoqërohen me nivele më të larta në gj ak të një aminoacidi të quajtur homocisteinë, i cili konsiderohet një shënues për sëmundjet e hershme të zemrës, sepse mund të dëmtojë arteriet dhe venat – duke përfshirë ato rreth zemrës.

Kërkimet e publikuara vitin e kaluar tregojnë se njerëzit mbi 60-vjeç që ushtrojnë mesatarisht ose fuqishëm për 20 minuta çdo ditë, kanë një shans dukshëm më të ulët për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare.

Për çiklistët dhe njerëzit e përfshirë në sporte të tjera të qëndrueshmërisë, është veçanërisht e rëndësishme që të marrin mjaftueshëm vitamina, pasi ato mund të ndikojnë në nivelet e energjisë dhe qëndrueshmërinë.

Do za ditore e rekomanduar (RDA) e vitaminës B12 për shumicën e të rriturve të shëndetshëm është 2.4 mikrogramë në ditë, por gratë shtat zëna kanë nevojë për pak më shumë, 2.6 mikrogramë.

Shumica e njerëzve e marrin lehtësisht atë sasi duke ngrënë produkte shtazore si mish, peshk, vezë dhe qumësht.

Njerëzit që hanë më shumë fruta dhe perime kanë gjithashtu një rrez ik më të ulët të sëmundjeve të zemrës, kështu që ushqime të tilla duhet të zënë një pjesë më të madhe të menysë. /KP

Leave a Reply

Your email address will not be published.