Kjo eshte shenja kryesore qe kolesteroli shfaq dhe tregon nese jeni apo jo te prekur

Kolesteroli që nuk zbulohet në kohë mund të rrez ikojë seriozisht shëndetin. Dr. Laura Purdy ofroi këshilla se cilat simptoma të rëndësishme të kolesterolit të lartë duhet të keni kujdes.

Ajo thotë se “kolesteroli është një lloj molekule yndyre që qarkullon në qarkullimin e gja kut”.

Zakonisht vjen nga shpërbërja e molekulave të yndyrës në procesin e tretjes, por disa njerëz mund të kenë kushte gjenetike ose të tjera që bëjnë që trupi i tyre të mbajë sasi më të larta se mesatarja e kolesterolit në enët e gja kut.

Ajo vazhdoi duke shpjeguar se ekzistojnë disa lloje të ndryshme të kolesterolit, dhe ato shpesh quhen kolesterol “i mirë” dhe “i keq”.

“Kolesteroli i mirë është një term tjetër për HDL, që do të thotë lipoproteina me densitet të lartë. Ky lloj i veçantë i kolesterolit ndihmon në largimin e llojeve të tjera të dëmshme të kolesterolit nga trupi. të kontrollohej sepse do të parandalohej rrez iku i sëm undjeve kardiovaskulare”, shpjegon doktori.

Ky lloj kolesteroli mund të kontribuojë në formimin e pllakave në arteriet në trupin tonë, të cilat mund të shkaktojnë su lme në zemër dhe goditje në tru. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kuptoni ndryshimet midis dy llojeve të kolesterolit, veçanërisht kur bëhet fjalë për shëndetin afatgjatë.

Tu moret e lëkurës me kolesterol

“Disa njerëz që kanë kolesterol të lartë do të zhvillojnë ksantoma, pllaka ose tu more të vogla të kolesterolit që mund të jenë të dukshme në pjesë të caktuara të trupit”, thotë Dr. Purdy.

Ajo shton se ato “duken si gunga të vogla, dyllore, të verdha dhe shihen shumë shpesh nën sy, por nuk shfaqen në të gjithë trupin”. Ksantomat janë një manifestim fizik i kolesterolit të lartë dhe njerëzit që kanë këto lloje të tum oreve të vogla të lëkurës duhet të bëjnë një test gja ku.

Obe ziteti i tepërt

Dr Purdy thotë se “obeziteti është shumë stresues për trupin dhe shkakton disa gjendje mjekësore, duke përfshirë kolesterolin e lartë”.

“Ka një përqindje shumë më të lartë të kolesterolit të ngritur te njerëzit me mbipeshë sesa te njerëzit jo obezë. “Fëmijët që janë mbipeshë ose kanë një BMI të lartë bëjnë analiza gja ku si pjesë e kontrollit rutinë vjetor për të përcaktuar nivelet e tyre të kolesterolit”, shton ajo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.