Ekspertet mjeksor : Mos ì lanì dhembet sapo te zgjohenì ne mengjes, eshte ne te mìren tuaj

Shumë prej nesh janë mësuar të lajnë dhëmbët sapo ngrihemi nga shtrati. Por megjithëse higjiena e mirë or ale është çelësi për të mbajtur një buzëqeshje të bukur, larja e dhëmbëve menjëherë pasi të zgjoheni mund të mos jetë aq efektive sa mendojmë. Disa ekspertë mjekësorë besojnë se pirja e një gote ujë para se të lani dhëmbët është shumë më e mirë për shëndetin tuaj or al dhe madje mund të rrisë efektivitetin e larjes së dhëmbëve.

Mund ta bëjë larjen më pak efektive

Nëse jeni mësuar të lani dhëmbët pak para se të pini kafenë në mëngjes, mund të dëshironi ta rishikoni këtë zakon. Kur pini diçka menjëherë pas larjes së dhëmbëve, mund të lajë fluorin në pastën e dhëmbëve, duke e bërë larjen shumë më pak efektive.

Në fakt, dentistët rekomandojnë të prisni të paktën gjysmë ore pasi të keni larë dhëmbët për të pirë ndonjë pije. Dhe nëse nuk keni shumë kohë në mëngjes, ka kuptim të lani dhëmbët vetëm pas mëngjesit.

Mund të shkaktojë më shumë kavitete

Edhe pse pirja e ujit në mëngjes ka shumë përfitime shëndetësore, duke e bërë këtë menjëherë pas larjes së dhëmbëve mund t’ju pengojë të merrni mjaftueshëm fluor.

Për shkak se fluori është një nga mënyrat më efektive për të lu ftuar kavitetet, mungesa e tij mund të dobësojë smaltin tuaj, duke shkaktuar kavitete dhe madje edhe sëm undje të kockave.

Mund t’ju shkaktojë të përziera

Larja e dhëmbëve pas zgjimit mund t’ju ndihmojë të ndiheni të freskët, por disa njerëz mund të kenë të përziera. Edhe pse larja e dhëmbëve dy herë në ditë është jetike për shëndetin tuaj or al, mund ta anashkaloni atë nganjëherë nëse ju shkakton të përziera.

Shumë gra shtatzëna thonë se të vjellat e tyre në mëngjes përke qësohen kur lajnë dhëmbët menjëherë pasi zgjohen dhe shumë dentistë besojnë se përdorimi i pikave të ksilitolit apo edhe ujit të thjeshtë mund të jetë i dobishëm.

Mund të dobësojë smaltin tuaj

Ndjenja e të përzierave shpesh çon në të vjella, dhe të vjellat e shpeshta mund të dëmtojnë seriozisht dhëmbët tuaj. Për shkak se të vjellat përmbajnë acide në stomak, ato mund të konsumohen dhe të dobësojnë smaltin tuaj, duke shkaktuar dhimbjen e dhëmbëve tuaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.