Kjo eshte arsyeja perse njerëzit mbi moshën 50 vjeç duhet te konsumojne sa me shume shege per te ndaluar

Shegët sjellin përfitime të mëdha shëndetsore. Studiuesit zviceranë kanë vërtetuar se antikosidanti tanina që gjenden tek shegë konvertohen në sistemin e tretjes në një kompleks që duket se ngadalëson plakjen mitokondriale një proces natyral që dobëson qelizat dhe shkakton humbjen e masës dhe fuqisë së muskujve me vitet e kaluara.

Gjatë viteve janë bërë shumë kërkime shëndetësore për shegët dhe shumë prej tyre janë kundërshtuar.

Në vitin 2016, Komisioni Federal i Tregtisë dhe një gjykatë federale amerikane ndaluan kompaninë që prodhonte lëng shegë nga reklamimi, i cili thoshte se produktet e saj mund të zvogëlonin rrez ikun e sëm undjeve të zemrës dhe kan ce rit të pros tatës.

Tani, megjithatë, të paktën një kërkesë shëndetësore është verifikuar. Ellagitanina, subst anca që gjenden në një varietet të frutave dhe arrave, por veçanërisht të përqendruar tek shegët, konvertohen në një përbërje të quajtur urolithin A (UA) në zorrën e njeriut.

Muskujt fillojnë të dobësohen dhe humbasin forcën dhe masën tek njerëzit mbi moshën 50 vjeç – por një studim i ri ka gjetur se UA mund të stimulojë biogjenezën mitokondriale – në fakt duke përmbysur efektet e pashmangshme të plakjes në qeliza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.