Nuk ua ka fajìn lavatrìçja, keto jane 9 gabìmet me te zakonshme qe benì me larjen e rrobave

Mund të duket sikur nuk ka asgjë më të lehtë sesa larja e rrobave në lavatriçe. Sidoqoftë, edhe kjo punë në dukje e parëndësishme ka shumë më shumë hollësi sesa mund t’i imagjinonit. Ne kemi bërë një listë të gabimeve të zakonshme të larjes që zvogëlojnë qëndrueshmërinë e rrobave tona.

Temperatura tepër e lartë e ujit.

Rrobat do të mbajnë formën dhe ngjyrën e tyre më mirë dhe do të lodhen më ngadalë nëse i lani në temperatura më të ulëta. Për më tepër, uji i ngrohtë ose i freskët mund të përballojë papastërtitë ashtu si dhe ujin e nxehtë nëse keni një makinë të mirë larëse.

Vetëm gjëra të tilla si liri ose peshqirët mund të lahen në 90° C për dezinf ektim. E gjithë pjesa tjetër mund të bëhet edhe në temperatura më të ulëta.

Ngarkimi i lavatriçes me rroba të njollosura shumë

Artikujt e parafabrikuar të ndotur shumë duhet të presohen, dhe rrobat e njollosura duhet të lahen me kujdes ose të trajtohen me një mbartës njollash para se t’i vendosni në lavatriçe. Përndryshe, papastërtia mund të mos largohet siç duhet.

Në vend të tyre mund të përdorni mjete alternative. Lëngu i limonit është një agjent i mirë pastrues për njollat e djersës; një përzierje e uthullit dhe pastruesit të lëngshëm mund të largojë gjurmët e barit; njollat e verës do të zhd uken pasi të aplikoni një përzierje uji dhe sode buke në një raport 3: 1.

Shumë detergjent ose zbutës

Një tepricë e pastruesve mund të bll okojë enën e pastrimit dhe të shkaktojë një erë të pakëndshme, dhe zbutësi i tepërt e bën më të vështirë për rrobat për t’i shpëlarë.

Lexoni me kujdes do zat e treguara në paketim dhe mos harroni të përdorni kupën matëse. Nëse gjërat tuaja janë vërtet të bëra pis, përdorni mënyrën e larjes para kohe ose ekzekutoni 2 cikle. Përdorimi i zbutësit për të gjitha llojet e rrobave.

Përveç që e bën pëlhurën më të butë, zbutësi i lirit lehtëson hekurosjen.

Sidoqoftë, ai gjithashtu zvogëlon përthithjen e pëlhurave me kalimin e kohës, kështu që më mirë të mos e përdorni për larjen e peshqirëve, rrobave sportive ose sendeve të tjera të bëra nga mikrofibra, elastina ose material elastik.

Larja e të brenshmeve në lavatriçe.

Me larje automatike, brazdat zgjaten shpejt dhe humbasin formën e tyre, kështu që është mirë që t’i lani me dorë. E njëjta vlen edhe për të brendshmet e femrave me dantelle dhe rrobat e banjës.

Në të kundërt, teshat e najlonit mund të lahen në lavatriçe nëse ndiqen disa rregulla të thjeshta:

Përdorni një pastrues të veçantë për larje delikate. Lani në 30 ° C dhe me një shpejtësi të ulët. Vendosni fustanet në një qese të veçantë larjeje. Kthejeni trikot mbrapsht.

Përdorimi i zbardhuesit për elastan, lycra, ose material elastik.

Zbardhja me klorur është një agjent mjaft agresiv që dobëson fibrat, kështu që nuk duhet të teprohet me asnjë material.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për elastanin, lycra-n, dhe materialin elastik, i cili shpejt do të humbasë elasticitetin nëse lahet me zbardhues. Këtu janë disa këshilla më shumë se si të kujdeseni për këto gjëra:

Lani ato vetëm në ujë të freskët. Mos përdorni zbutës të rrobave. Mos i thani ato në një tharëse automatike. Mos i hekurosni.

Larja shpesh e xhinsit

Prodhuesit e xhinsit kanë një mendim radikal për këtë pikë: ata këshillojnë të hiqin dorë nga larja e shpeshtë në mënyrë që ta ruajnë ngjyrën për më gjatë.

Nëse nuk jeni të gatshëm të ndiqni këtë rekomandim, intervali optimal midis 2 larjeve është një periudhë nga 2 deri në 6 muaj në varësi të asaj se sa shpesh vishni xhinse dhe karakteristikat individuale të trupit tuaj.

Tharja e gabuar

Tharja e gabuar ndikon në rrobat tuaja në mënyrë po aq të dëmshme sa larja e gabuar. Këtu janë disa këshilla që do t’ju ndihmojnë të shmangni gabimet:

Mos përdorni tharje automatike shumë shpesh: kjo i bën gjërat tuaja të lodhen dhe të humbasin ngjyrën më shpejt. Mos e përdorni për të tharë pëlhura të hollë dhe delikatë.

Mos e teproni me tharjen – e bën më të vështirë hekurosjen.

Mos va rni sende të thurura dhe të leshta, pasi ato do të humbasin formën e tyre. Përhapini ato në një peshqir në një sipërfaqe horizontale. Para se të varni rrobat, shkundini ato për të parandaluar rrudhosjen. Kujdesi i keq për makinën e larjes

Papastërtia, mbetjet nga pastruesi dhe gjithçka që grumbullohet brenda një lavatriçe me kalimin e kohës do të futet rrobat tuaja herët a vonë, duke çuar në aroma të këqija dhe njolla të bardha. Për ta parandaluar këtë, ndiqni disa rregulla të thjeshta të mirëmbajtjes:

Ajroseni lavatroçen pas çdo larjeje. Hiqeni pastruesin e mbetur në copat e gomes në derë pas çdo larje. Lani rregullisht enën e pastrimit./fiks.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *